I April 2018 startade tre gamla kompisar The Maloik Rock Blog, undertecknad, Magnus Blomqvist och Ulf Romedahl. Visionen: att bli den enda rockbloggen du behöver för att hålla dig uppdaterad om vad dina favoritband håller på med. Målsättningen: en allsidig rockblog med nyheter, recensioner, intervjuer, reportage och krönikor av fans för fans.

Ganska snabbt etablerade vi våra roller, ”Blomman” tog, kanske något motvilligt, på sig rollen som ansvarig utgivare och chefredaktör. Han blev spindeln i nätet och med tiden bloggens främsta kontaktperson. Han är också den av oss som genom åren främst sett till att bloggen uppdaterats med de senaste nyheterna. Tveklöst ett gediget arbete som burit frukt då Maloik är en av de absolut mest uppdaterade rockbloggarna överhuvudtaget på daglig basis. ”Wolfman” är, förutom en stor älskare av hårdrock och klassisk metal, en fantastisk fotograf. Många av hans bilder har (och kan) beskådas på vår hemsida. Hans fotografier uppmärksammas titt som tätt också av såväl olika band som flygbolag, då han även har plainspotting som en stor hobby. Självklart har flertalet recensioner och intervjuer också publicerats av Ulf genom åren. Jag själv hade då, precis som nu, ambitionen att publicera längre texter i form av recensioner, intervjuer, reportage och krönikor och det är också främst vad jag försett bloggen med genom åren. Jag introducerade också tidigt ett antal playlists, varav ”Maloik Best Of” listorna har visat sig vara uppskattade.

Nästan fyra år senare har vi många trogna läsare som följer oss, band som vi etablerat en förtroendefull och respektfull relation med samt fina samarbeten med flertalet skivbolag, management och promotors. Vi drivs nu som då idéellt och med en brinnande passion för rock, hårdrock och metal. Maloik skriver om banden som tar sina första steg, om band som varit aktiva ett tag och om de etablerade banden som funnits under många år och som inspirerat generationer av andra band. Vi skriver om lovande ”up & coming” band, om de klassiska arenabanden, om allt från AOR till thrash, från ”vanlig” rock till extrem dödsmetall. För att vi kan och för att vi vill. Succesivt har vi vunnit nya läsare och redaktionen har stadigt utökats med skribenter och fotografer.

Tyvärr händer oförutsedda saker ibland i livet. Bandmedlemmar brukar ofta slänga sig med uttrycket ”musikaliska meningsskiljaktigheter” när en bandmedlem lämnar, eller hela bandet går skilda vägar. I detta sammanhang kanske man lite skämtsamt istället kan säga ”redaktionella meningsskiljaktigheter” mellan mig och en av mina kollegor. Det är helt naturligt att tycka och tänka olika och många gånger har det resulterat i utveckling och i ett positivt förändringsarbete som har drivit bloggen framåt och gjort oss bättre. Samtidigt är det centralt att kunna ha en rak och tydlig kommunikation med ärlighet, vänlighet, öppenhet och respekt. Det är något jag själv alltid eftersträvar och sätter stort värde på. Min övertygelse är att det är med dessa verktyg man bygger förtroenden och bra, varaktiga relationer med de man arbetar med och för. Om vi löser vår dispyt återstår att se. För mig personligen är vänskapen viktigare än bloggen. Så därför, mot bakgrund av detta, har jag i det här fallet tyvärr inga bra förutsättningar att fortsätta på The Maloik Rock Blog.

Utan att vidare gå in på detaljer vill jag ta tillfället i akt att tacka för mig, för det gångna året och för den här tiden. Jag lämnar bloggen, men Maloik fortsätter med samma glöd och passion som tidigare. Det är jag säker på eftersom Maloikredaktionen består av eldsjälar med ett brinnande intresse, stor professionalism och en gedigen kunskap.

Som musiker själv vet jag hur viktigt det är att ha en plattform att synas på. Jag har alltid sett Maloik som en sådan plattform och vurmat för att hjälpa band att nå ut. Ni kan vara säkra på att jag fortsätter med det, men i ett annat forum. Så, tusen tack alla läsare för ert stöd, för att ni följt mig och oss och för att ni fortsätter följa Maloik. Och ett stort tack alla skribenter som skriver för, och har skrivit för Maloik under dessa år. Jag är stolt över vad vi tillsammans åstadkommit. Om jag får bestämma får Maloik gärna bli Sveriges största rockblog. Kärlek och respekt till er alla och som alltid: rock on or fuck off! Klart slut.

/Peter ”Amber St Pete” Johansson