31 mars släpps låten Jag är som du under bandnamnet Artikel 19. Jag är som du släpps till förmån för den ideella Riksföreningen JAG och deras arbete mot IQ-diskriminering, det vill säga att människor med intellektuell funktionsnedsättning behandlas dåligt på grund av sin funktionsnedsättning.

Budskapet i låten är att oavsett vem du är eller vilka funktionsnedsättningar du har, så har du samma värde som andra, samma rätt att ha drömmar och samma rätt att leva i frihet och vara huvudperson i ditt eget liv.
Låten har skrivits och producerats av Allan Sundberg som till vardags spelar gitarr med KSMB, Stormen och Peo Thyrén. Producenten och musikern Chris Laney (grammisbelönad för såväl årets hårdrock som årets dansband) har mixat låten.Inspirationen till låten har Allan bland annat fått från sin son Tim Sundberg som lever med personlig assistans dygnet runt. Tim är aktiv i Riksföreningen JAG intressepolitiska arbete med stöd av Allan och är även 2:e vice ordförande.

– Att jag lyckats få med alla dom här musikerna i det här projektet känns som en bekräftelse på att den här frågan berör. Nu gäller det att få resten av befolkningen att bli lika berörda och förändra världen på riktigt, säger Allan Sundberg.  

Foto: Roger Johansson

På låten medverkar

Peo Thyrén (Noice) – leadsång och bas

Stephan Guiance (KSMB) – leadsång

Michael Alonzo (KSMB) – leadsång
Jan Johansen – leadsång

Linnea Vikström Egg (Thundermother, Therion) – lead-, och körsång

Filippa Nässil (Thundermother) – gitarr och körsång

Pontus Norgren (Hammerfall) – gitarr

Chris Laney (Pretty Maids) – gitarr, keyboards och körsång

Georg Härnsten Egg (Dynasty) – trummor

Roland Liljeskär – körsång

Stefan Nilsson – keyboards

Tim Sundberg – gitarr

Allan Sundberg (KSMB, Stormen) – bas, gitarr, keyboards och körsång

– För mig var det en självklarhet att ställa upp. Jag har uppträtt flera gånger vid manifestationer för rätten till personlig assistans, säger Jan Johansen.


– Det handlar om medmänsklighet att inte diskriminera någon på grund av en funktionsnedsättning. Vi ställer oss självklart bakom alla människors rätt att leva sitt liv på sina villkor, säger Stephan Guiance och Michael Alonzo från KSMB.

–  För mig handlar det om människovärde och jag tvekade inte en sekund att ställa upp när jag fick frågan, säger Peo Thyrén från Noice.

– Jag behövde inte ens fundera innan jag tackade ja till det här. Rättigheter för människor med funktionsnedsättning ligger mig varmt om hjärtat, säger Filippa Nässil från Thundermother.

– Det här är så pass viktigt att jag lade alla andra musikprojekt åt sidan. Rockstjärnorna får vänta, säger Chris Laney som till vardags är en miljonsäljande, grammisvinnande musikproducent.

– ”Kan inte de bara bo på nåt hem?” är en alltför vanlig missuppfattning om människor med stora funktionsnedsättningar. Det enkla svaret är: Nej, du överlever inte på en institution om du har flera stora funktionsnedsättningar och även behöver hjälp att kommunicera av någon som känner dig väl. Rätten till personlig assistans är livsviktig för min son Tim, men också rätten att få vara en del av samhället och inte bli diskriminerad på grund av sina funktionsnedsättningar, säger Allan Sundberg.

– Jag tycker att Artikel 19 är ett passande, punkigt och rebelliskt namn på projektet. Det är dessutom den del av Funktionsrättskonventionen som omfattar rätten att leva självständigt och ingå i samhället, fortsätter Allan.

Riksföreningen JAG är Sveriges intresseorganisation för assistansanvändare med intellektuell funktionsnedsättning. Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG, uttrycker med hjälp av sin gode man Cecilia Blanck:
– För oss är det viktigt att visa att livet är värt att leva också med omfattande funktionsnedsättningar. För när som helst kan vem som helst bli en av oss.

Musikvideon är regisserad av Marcus von Boisman och är inspelad tillsammans med medlemmar ur Riksföreningen JAG under en manifestation framför Stockholms central samt på Rockklubben Melodybox. 

Omslagsfoto: Roger Johansson 12 Bar Photo

Se musikvideon här: