Messiah – Fatal Grotesque Symbols – Darken Universe

High Roller Records

7 Augusti

Messiah  från extreme metal landet Schweiz släpper sin nya EP Fatal Grotesque Symbols – Darken Universe. Med flera genombrytande album som Hymn To Abramelin (1986) och Extreme Cold Weather(1987) bakom sig har bandet lyckats nå en bredare publik. Den nya Ep:n består av två omgjorda låtar från tidigare album och en ny bekantskap.

Titelspåret Fatal Grotesque Symbols öppnas med ett härligt riff från gitarristen Brögi som leder lyssnaren direkt in i refrängen. Sångaren Andy Kaina tar emot i plågornas sal för att sedan lämna över till trummisen Steve Karrer och basisten Patrick Hersche som fångar lyssnaren genom att kasta ut rostiga kedjor.  Brögis gitarrsolo lyfter hela låten och tycks resa lyssnaren högt upp i luften med kedjorna dragandes åt varsitt håll. Andra låten Space Invaders från deras debutalbum Hymn To The Abramelin startar med ett långsamt tempo i klassisk stil. Gitarrens ekon får tiden att släpa sig fram tills attacken kommer, känslan förstärks ytterligare att hastigheten ökar drastiskt samtidigt som paniken snabbt kryper fram. Efter ökningen i mitten av alstret sänks låten igen, men det går fortfarande fortare än vid starten som ger visionen om en kort strid.

Sista spåret Extreme Cold Weather är från bandets andra platta med samma namn och tar med lyssnaren till den höga bergskedjan i Schweiz, där upplevelsen känns som om man kastats in i en brutal snöstorm. Vinden som ylar i takt med gitarren skär rakt igenom kroppen likt stålblad utan att lämna några sår efter sig. Andys sång utgör stormen och den anstormande kraften är lika gammal och skoningslös som bergen själva. Basen bygger upp den stundande lavin som kommer sluka allt i sin väg och allt den omedvetne lyssnaren tycks känna av är den bitande kölden.

Detta är bandets första ordentliga släppet på 26 år med en ny låt och två klassiker som kanske lugnar den hungrige lyssnaren en aning. Messiah är veteraner inom genren som uppenbarligen bara vill ha kul och inte mer än så, så vi får se vad framtiden har att erbjuda.

Spår

  1. Fatal Groteque Symbols – Darken Universe
  2. Space Invaders
  3. Extreme Cold Weather

Medlemmar

Andy Kaina – Sång

Brögi – Gitarr

Patrick Hersche – Bas

Steve Karrer – Trummor

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!