Bandet Nestor bildades 1989 av fem barndomsvänner i Falköping. i mitten av 90-talet rinner engagemanget så sakteliga ut i sanden, bandet läggs på is och medlemmarna gör som de flesta ungdomar i samma ålder gör, de utbildar sig, skaffar ordentliga jobb, familjer och livet går vidare. Nästan tre decennier senare väcks idén om att dra igång bandet igen och hösten 2021 släpps debutalbumet “Kids In A Ghost Town” som handlar om hur det är att växa upp som hårdrockstörstande ynglingar i småstaden Falköping.

Albumet blir Grammisnominerat och bandet får bland annat spela förband till KISS, slå publikrekord på Sweden Rock Festival och dessutom sälja slut sin egen festival Nestor Fest i hemstaden Falköping, arrangerad helt på egen hand av bandet och vänner. Det senaste året har minst sagt varit händelserikt och bandet planerar nu för en stor vårturné, lansering av album nummer två samt en ännu större Nestor Fest, denna gång under två dagar i Falköpings Folkets Park. Men det viktigaste handlar inte om Nestor själva utan om möjligheten att få ge tillbaka till musiklivet i deras hemstad såväl som till Skaraborg och Västra Götalands kulturliv genom en musiktävling vid namn Nestor Next där unga aspirerande musiker får chansen att spela inför en engagerad publik med bra förutsättningar.
Musiktävlingen Nestor Next är öppen för alla de band som också brinner för att skapa originalmusik, bra scenframträdanden och den starka gemenskapen av att vara en del av ett band.

”När vi växte upp var musiktävlingar som Musik Direkt och Rock-SM arrangemang som gjorde stora avtryck på oss som band. Vi fick spela på riktig utrustning, ha en riktig ljudtekniker, scenljus och ibland fanns det till och med en egen loge. Men framförallt fick vi möjligheten att spela inför en engagerad publik och i och med det fundera över vårt scenframträdande, kläder och låtordning. Detta finns inte alls idag och det vill vi ändra på! Fler band ska få den här chansen och vi vill använda våra resurser, nätverk och kunskap till detta”, berättar Tobias Gustavsson, sångare i Nestor.

Nestor Next består av 4 deltävlingar med en stor final på nationaldagen i ”Plantis” (grönområdet mitt i Falköping). Vinsten innebär att få spela för tusentals människor på Nestor Fest. I priset inkluderas också ett gage om 20 000 SEK, hotellrum, transporter, catering, rider och egen loge. Ljud- och ljustekniker och all teknik finns självklart på plats. En inspirationssession ingår också tillsammans med Nestor. I juryn sitter bland annat representanter från Sweden Rock, tidigare Idoljury och bandet själva.

”Musiktävlingar av det här slaget finns inte längre och platserna och scenerna har blivit allt färre. Nestor Next hoppas vi kan bli en början på en positiv förändring där fler band med egen musik kan ta mer plats och leva på sin musik. En tävling där vi har mindre fokus på antal följare på Instagram och kameravinklar och mer fokus på musik, låtar och energi. Vi letar band i alla åldrar naturligtvis men viktigt är att man skriver egen musik och att man liksom vi gillar bra scenframträdanden och publikkontakt.” säger Tobias Gustavsson.

Att anmäla sig är enkelt och görs på Nestors hemsida. Det enda som krävs är en egenskriven demolåt som man laddar upp samt en enkelt inspelat video på när man gör sin egna tolkning av Nestors titelspår ”Kids In A Ghost Town”.

”Nestor är fast beslutna om att vi kan göra mer än att bara uppträda själva. Vi vill hjälpa till där det går oavsett om det handlar om att utveckla Nestor Fest och få fler att vilja besöka vår hemstad Falköping, eller att som nu skapa bättre förutsättningar för band som vill nå en större publik. Vi hoppas verkligen att alla som läser detta inspireras att skicka in sina bidrag, vi vet att Skaraborgs har ett aktivt musikliv.” avslutar Tobias Gustavsson.

Sista anmälningsdag 1 mars 2023.Deltävlingarna genomförs lördagar på följande datum på klubbscenen hos O’Learys Falköping: 

15 april, 22 april, 29 april, 6 maj.

Finalen sker på nationaldagen i ”Plantis” och vinsten är att spela på Nestor Fest den 11 augusti.
Nestor Next genomförs i nära samarbete med:Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet, O’Learys Falköping, Lindströms Bil & Falköping Kommun.