Band: Needle Grey (SE)
Genre: Metal
Foto: Linda Florin

Needle Grey släppte debutalbumet “To Exist, Beyond Our Words” fredag den 1 mars. Laddat med medryckande melodier och djupa breakdowns, är bandet övertygade om att de har något både för de som vill sjunga med och de som vill headbanga i en brutal metalcore-pose.

Med det här albumet ville vi utmana oss själva som musiker genom att ta vårt sound och låtskrivande till en helt ny nivå. Allting från EPn skulle förbättras och nya musikaliska teman blandades in för en mer gripande musikupplevelse. 

Resultatet blev en platta med större bredd och känslomässig tyngd än våra tidigare releaser. Om metalheads och musiknjutare mer allmänt uppskattar albumet bara en bråkdel av hur mycket vi har älskat att förverkliga det, så känner jag att vi har lyckats.

Bandet Needle Grey uppkom från Stockholms metalscen under 2021 och är ett skarpt band i den moderna metal genren. Vilket de visar med ‘To Exist, Beyond Our Words’ och deras starka energi. Innan debutalbumet var de aktuella med sin debut EP  “Seasons Past”.

Band: EXIT (SE)
Genre: Rock
Foto: Pressbild

På Nordhemsskolan i Göteborg 2018 fann de fem vänner i EXIT varandra genom kärleken till musiken. Sedan dess har de hunnit med en EP och flera spelningar runt om i staden, bland annat vid Drömmarnas Monument. Tidigare i mars släpptes singeln “It Echoes Out”, men nu är det dags att göra sin verkliga entré med sitt debutalbum “The Exit” med release lördag 30 mars.

Trots sin ringa ålder så har de blott 18-åriga göteborgarna i EXIT definitivt gjort sina tiotusen timmar, och man kan inte annat än förundras över deras musikalitet. Det är stundom proggigt med rivande gitarrer och hög energi som på tidigare singeln “Parachute”, stundom mer psykedeliskt som i “The Village” där smakfulla melodier varvas med jazziga trummor och blåsarrangemang. Paralleller går att dra till både King Crimson och Radiohead då musiken vandrar mellan rockigt, atmosfäriskt och finstämd. Allt spelas av dem själva, och allt tillåts ges sin tid att kännas in. Under 40 minuter bjuds det på en oemotståndlig spelglädje, livekänsla och dynamik.

Band: SVIIR (NO)
Genre: Rock, punk, hårdrock
Foto: Aslak Ormestad

Sviir har spelat norskspråkig rock sedan maj 2022. Sedan starten har de visat sig vara väldigt produktiva och har i ren DIY-anda etablerat sig i sociala medier, släppt singlar, en fullängdare och en EP. “Sviiresøstre & Sviirebrødre” kom i februari 2024 och är deras senaste EP. 

Norsk rock, postgrunge, tungrock, punk, stoner och även metal är genreföreningar Sviir har blivit en del av. Det gör att Sviir inte är en genrepurist utan gärna skapar och släpper låtar i ett bredare spektrum under det breda rockparaplyet. Inspirationerna spänner också över ett brett spektrum, Thåström, Raga Rockers, Motorpsycho, Meshuggah, Candlemass, Nirvana och Twisted Sister är bara några av de band de tre Sviire-killarna har inspirerats av och burits med.

Band: Lugnet (SE)
Genre: Klassiskt rock, hårdrock, rock ‘n’ roll
Foto: Facebook (Lugnet)

Stockholms egna rock-alkemister har förfört sina fans med sin omisskännliga kemi och förmågan att omvandla hårdrockens råmaterial till skimrande ädelstenar. Nu tar de ett djärvt steg tillbaka för att strippa ner sina kraftfulla melodier till deras mest avskalade och intima essens.

Med en fot stadigt förankrad i 70-talets jordnära rock’n’roll, ger Lugnet nytt liv åt genrens klassiska form på ett sätt som är lika autentiskt som uppfriskande. Den här gången bjuder de in lyssnarna till en annorlunda musikalisk upplevelse, där varje ackord resonerar med en renhet och ett djup som bara kan uppnås genom akustisk perfektion.

Föreställ dig musiken som formade en era – de tidiga stegen av Deep Purple, Black Sabbaths domedagsprofetior och Rainbows filmiska prakt – nu omvandlat till en ny dimension av ljudmagi. Lugnets avskalade låtar erbjuder en nyanserad lyssning där Johan Fahlbergs själfulla röst och bandets mästerliga instrumentering kommer att beröra dig på ett helt nytt sätt.

Band: Dead Man’s Dirt (SE)
Genre: Rock
Foto: Facebook (Dead Man’s Dirt)

Dead Man’s Dirt har släppt en ny singel, en nyinspelning av en äldre låt, nu med hammond och bättre produktion. Planen är att släppa totalt 5 nyinspelningar av äldre låtar och parallellt med det spela in ett tema album. Under våren kommer ytterligare en nyinspelning som singel och ett nyskrivet spår. Bandet har ändrat lineupen och är nu 5 personer. Dead Man’s Dirt spelar på Kristiflax i maj. 

Band: Head of Clay (AU)
Genre: Rock
Foto: Facebook (Head of Clay)

Head of Clay släppte sin nya singel “Go Let’s Go” den 21 mars. Låten är fullproppad med läckra gitarrslicks, en klick blues och blixtrande lead breaks. Låten leder vägen till deras kommande debutalbum – ”Rise Up” som förväntas att komma ut mycket snart. Efter framgången och populariteten för bandets glittrande rad singlar har Head of Clay skrivit på hos MR Records för deras release.

Band: Bloodstain (SE)
Genre: Trash-metal
Foto: Pressbild

Fredagen den 22 mars släppte Bloodstain sin debut-EP “I Am Death”. Bandet  bildades hösten 2023 av tre klasskompisar på Rytmus Musikgymnasium, med siktet inställt på att vinna musiktävlingen Lidingö  Rock. Bloodstain gick till final och slutade på en hedervärd andraplats. Frontduon Linus Lindin (sång och gitarr) och Oskar Lindroos (gitarr) kammade dessutom hem priset “Bästa gitarrist ” för deras samspel och fenomenala gitarrdueller.   

Bloodstains energiska framträdande den kvällen ledde i sin tur till en plats på festivalen Downtown Riot i Stockholm den 18:e maj i år, där de kommer få göra sällskap med bl.a. The Night Flight Orchestra, Avatarium, Cyhra och The Gems.  

I februari  i år, bara drygt 6 månader efter att bandet bildades, gick  grabbarna in i studion Solna Sound för att spela in sin debut-EP med 6 spår, producerad av Simon Johansson (Soilwork, Wolf) vid mixerbordet samt medproducenten Stefan Norgren (Sorcerer, Seventh Wonder). EP:n är mixad och mastrad av Ronnie Björnström som tidigare har arbetat med bl.a. Meshuggah, Sorcerer, Aeon, Mezzrow, Perfect Plan m.fl.

Band: Varices (SE)
Genre: Melodisk dödsmetall 
Foto: Jesper Malmberg

Den 31 maj släpper Varices sitt första fullängdsalbum. Fyrmannabandet Varices (sång, gitarr, bas och trummor) utgår från Norrköping och har spelat sedan 2018. Med tre EP i bagaget är det till sist dags för den första fullängdsskivan “The Undoing” som bjuder på melodisk döds i stil med Göteborgsskolan – dock med tydliga influenser från både äldre Heavy Metal och modernare extremmetall. 

Tidigare har Varices bland annat spelat på Skogsröjet samt öppnat för band som Skitarg, Aviana och Knogjärn. Debutskivan innehåller tio spår och släpps via skivbolaget Shunu Records. Den är inspelad och mixad i Endarker Studio (av Magnus Andersson) och mastrad hos Kalthallen Studios (av Markus Skroch). Omslaget är målat och editerat av Obscenum Art. Som uppvärmning kommer även tre singlar från skivan släppas 29:e mars, 19:e april och 10:e maj.

Band: Spacedrifter (SE)
Genre: Alternativ rock, stoner rock, grunge
Foto: Pressbild

Spacedrifter är ett tungt rockband inspirerat av 90-talets alternativa rockmusik och tar inspiration från band så som Queens of the Stone Age, Nirvana, Alice in Chains och Kyuss, kombinerat med en blandning av andra genrer, som punk, blues, psykedelisk rock och doom metal. Bandet bildades 2019 av några vänner som jammat tillsammans sent på kvällarna. Spacedrifter består av basisten Olle Söderberg, trummisen Isac Löfgren och de två gitarristerna John Söderberg och Adam Hante.

Det kommande albumet “When the Colors Fade” släpps den 5:e april. Det är Spacedrifters första fullängdsalbum. De har släppt sin första förhandsvisning “Buried in Stone”, en tung, grunge-ig låt, som är den första singeln från albumet. Den första mars släpptes den andra singeln “Through the Desert”. Det är en melankolisk, riff-fokuserad låt och det är den andra och sista singeln från “When the Colors Fade” och finns på alla streamingplattformar ute nu.

Band: Mile
Genre: Melodisk Metal
Foto: Anders Fastader

MILE är ett melodiskt metalband från Sverige som har ett modernt sound som blandar heavy metal och hårdrock, dom kombinerar tunga riff och attraktiva melodier. 2015 släppte de sitt debutalbum ”Lost” som streamades över 1 000 000 gånger under sitt första år. Uppföljaren ”The World In Focus” släpptes 2018 och innehöll hitsingeln ”Crying in Your Sleep” som hamnade på flera stora spellistor. Genom åren har MILE spelat på festivaler där giganter som Twisted Sister, Alice Cooper, Sabaton och Hammerfall har varit närvarande. 

Idag släpper MILE sin nya singel ”A World That Will Die”, en låt som reflekterar över det nuvarande tillståndet i världen. Texterna utforskar den ångest som ofta upplevs på grund av krig och miljökatastrofer som händer runt om i världen. Vad är det egentligen som händer och vilken värld lämnar vi efter oss till kommande generationer? MILE levererar dessa apokalyptiska tankar med övertygande och storslagna melodier för att betona allvaret i situationen. 

’A World That Will Die’ finns ute nu på alla större streamingplattformar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *