Backwood Spirit kommer nu ut med sitt andra album sen debuten 2017 och man fick bra respons på debutalbumet ”Backwood Spirit” av både press och fans. Så nu släpper man albumet ”Fresh From The Can” 23 april denna coronavår 2021. Kent Engström som bildade bandet 2014 i Örebro har fått med sig ett par duktiga musiker till bandet. Kent Engström på gitarr och låtskrivare, Joje Lindskog på trummor ( Crossroad Jam ), Göran Edman på sång ( Yngwie Malmsteen och John Norum ), Nicklas Boson på bas och till sist Peter Emilsson på Keyboard. Denna uppsättning lovar gott må man säga om att vi säkerligen kommer få ett väl genomarbetat och musikaliskt verk av killarna i bandet.  Man har jobbat av och till på detta album sen 2019 fram till början av detta året 2021. Dock har man fått en ny basist i Mats Berglund som blivit ny medlem i bandet.

Albumet har starka bluesinfluenser och man spelar i en liga som vi kan kalla Classic Rock and Blues Hårdrock…Och detta märks av i albumets samtliga nio låtar. Låtarna är långa och och kräver sin lyssnare. Gillar man inte den tydliga bluesinfluensen kan ni sluta läsa nu!? Nej då! Tror nog bara ni tar er tid och verkligen ger Backwood Spirits ”Fresh In The Can” lite lyssning kommer ni älska influenserna från de tidiga hårdrocksbanden som The Cream, Deep Purple och Led Zeppelin med flera som startade hårdrockens vagga på slutet 1960 tal och tidigt 1970 tal. Detta är inget album som kommer snurra friskt på reklamkanalerna utan mer få ett varv eller två på SR istället! För det är bra arrangerat och låtarna håller hög standard och kvalitet.

Bandet är ett gäng duktiga musiker och Göran Edmans sång som klippt och skuren för låtarna på albumet. Vi får en fin resa till hårdrockens tidiga era och blir påminda av att hårdrockens källa var och är blusen från början. Bandet förvaltar detta arv alldeles utmärkt på nya albumet.Det är välarrangerade låtar men som sagt kräver en del av hos konsumenter/fans för vi snackar inte hissmusik eller låtar som kommer ligga på hitlistorna utan här snackar vi om en kvalitativ musikalisk resa genom albumets alla nio låtar!Från öppningslåten ”Catch Your Fire” till avslutande ”Mayflower. Det blir ett gott betyg att väga in till sist för albumet ”Fresh From The Can” och hade man haft några riktiga tempostänkare till låtar hade det blivit nästan full pott. Två låtar hamnar tyvärr utanför på avbytarbänken och kunde ha varit lite mer up tempo eller bytts ut helt enkelt. Det saknas en eller två låtar med lite mera ös i men vi som är 50 plus tycker att det är riktigt bra från första till sista låt.

Ungdomarna får läsa på om bluesens roll i hårdrockens historia så kommer dom med så småningom tycka detta är ett utmärkt album. Ett gediget musikaliskt album med influenser av blues och Classic rock är aldrig fel. 

Band: Backwood SpiritTitel: Fresh From The Can Förlag: Pride and Joy Music.  Release23/4 2021.  Bästa låtar: Something About You, Celebration och Catch Your Fire. 

Betyg:

Mattias Mp3 Petre.