Ny Video från Serpent Omega!

”Videon till Land of Darkness känns som en naturlig förlängning av låten. Visuellt är det en dyster upplevelse, där jag gör en hyllning till dödsgudinnan Hel förstärkt av bandets energi. Uppsättningen påminner om våra liveuppträdanden, med dödskallar, ben, horn och fjädrar som bildar en undertexts antydan till animism, förstörelse, död, forntida ritualer och mytologiska väsen. Symbolerna, både dolda och uppenbara, kopplar till sångtexterna och kallar på den länge glömda kraften som gömmer sig i mörkret och väntar på att bli väckt.” // Urskogr (Serpent Omega)

Serpent Omega blandar sludge, doom, metal och crust till en egensinnig och makaber sörja. Det första självbetitlade albumet sålde slut på några månader 2013 och nu, sju år efter debuten, släpper den Stockholmsbaserade kvartetten äntligen uppföljaren ”II”. Att säga att det låter groteskt tungt är en underdrift. ”II” är soundtracket till vad som mycket väl kan vara slutet på världen såsom vi känner till den. Skivan rymmer allt. Förtvivlan, hopplöshet, raseri… och kanske en glimt av triumf och avlägsen tillförsikt av det som oundvikligen blir en ny början. Låtarna byggs upp av mörka, ångestfyllda och karga riff som krälande rör sig mellan sludge, crust och black metal med ett stänk NWOBHM.

Döds/doom-singeln ”Land of Darkness” är den andra singeln som släpps och är en uppvisning av sångerskans Urskogrsraspiga och gutturala sång, smutsigare än någonsin men samtidigt lugnad av ’rena’ passager och lyfter fram element av både styrka och sårbarhet som bara fördjupar den övergripande känslan av ett hotande slut. Urskogr från bandet förklarar:

– ”Land of Darkness sammanfattar i grund och botten essensen i Serpent Omega med sin brutala energi och enkla men komplexa ljud. Texterna skrevs av mig och Jonson medan vi spelade in låten. Som de flesta saker Serpent Omega gör, gör vi det tillsammans och alla bidrar med mycket passion. Det är vanligtvis en väldigt tidskrävande process eftersom vi sällan håller med varandra om saker i bandet, men Land of Darkness var mer som att hinka alkohol med Lemmy i jämförelse med vårt vanliga sätt att arbeta. Riffern skrevs ett tag innan texterna men när de slogs samman var det perfekt. Låten var bara där. Land of Darkness behövde släppas ut och låten skrevs i princip av sig själv. ”

Serpent Omega har spelat i allt från kryptor till festivaler runt om i Skandinavien sedan debuten 2013, med band som High on FireBongzillaHooded Menace och Grand Magus.

II” spelades in av Jonsson på Dark Prod Studios, mixades i Studio Humbucker av Robert Pehrsson (Runemagick, Death Breath, Robert Pehrssons Humbucker) och mastrades slutligen av Magnus Lindberg Productions (Cult of Luna).

Det nya albumet ”II” släpps den 4 september via Icons Creating Evil Art.

Photo-Jonas-Husbom

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!