De obestridda kungarna av ball-out rock’n’roll, DANKO JONES, har meddelat släppet av sitt helt nya, elfte studioalbum, med titeln Electric Sounds, via AFM Records. Den 15 september 2023 kommer detta tremannalag, dedikerat till den ädla konsten av riff, melodier och livsbejakande rocksånger, återvända för att ge maximal tillfredsställelse och servera alla elektriska ljud du kan tänkas behöva!

DANKO JONES bildades i Toronto 1996 och har sett och gjort nästan allt under de senaste kvarts sekel. Drivna av en DIY-punkrockanda, och inspirerade av det goda, stora och groteska i elektrifierad rock ’n’ roll, har de stadigt byggt upp en kolossal internationell fanbas och blivit ett av de mest hyllade livebanden som finns, omfamnade av alla från mainstream radiorockfans till inbitna metalheads. Längs vägen har de släppt tio mycket berömda studioalbum, och genererat en makalös repertoar av knytnävar-i-luften publikbehagare på köpet.

Från den taggiga bluesen från 2002:s Born A Lion och den galna power-pop från dess uppföljare We Sweat Blood (2003), till den priapicfulla perfektionen av 2010:s Below The Belt, har bandets förmåga att träffa rockens sweet spot aldrig sviktat. Under det senaste decenniet har DANKO JONES synbart flyttat upp några växlar. Sedan frontmannen Danko och basisten JC slog sig samman med trummisen Rich Knox, har bandets kreativa eld flammat starkare än någonsin. En rad mördande album – Fire Music, Wild Cat, A Rock Supreme, Power Trio – har lett till ännu mer gung-ho-turnéer och obotlig service till rocksaken. Med Electric Sounds bevisar Torontos ärkebiskopar av förstärkning att inte ens en global pandemi kunde stoppa DANKO JONES. I själva verket, och som första albumsingeln ”Guess Who’s Back” visar upp, gjorde det dem bara ännu mer ostoppbara.

”Att inte jobba på två år kändes verkligen som att turnerande rockband sattes ut på bete”, minns Danko. ”Men jag antar att det bara fick oss att försöka hårdare. Vi kunde fortfarande spela in och släppa ett album under pandemin (Power Trio, 2021). Vi turnerade så fort vi fick lov. Nu när Electric Sounds släpps känns det inte som att vi missade ett slag. Under pandemin flyttade vi ifrån varandra. JC bor i Finland och Rich bor på Prince Edward Island. Skrivandet för det här bandet har förändrats. Vi brukade slå ut idéer på vår repetitionsplats, dag efter dag, men det handlar mer om att skicka filer fram och tillbaka nu. Men förra sommaren, när vi var på turné, lyckades vi få igång idéer i ett replokal i Berlin under några dagar. Ur dessa jams kom nubbarna till fem låtar…”

Fem låtar har sedan dess utökats till en perfekt elva av nya DANKO JONES-låtar, och Electric Sounds ger löfte om att få samma ljud och känsla som en klassiker. När hjulet snurrar fritt och driver dig framåt, finns det ingen anledning att återuppfinna något, i stället finslipar och förfinar det här bandet helt enkelt sitt hantverk, alltid på full volym, medan Electric Sounds är en bedrägligt mångsidig affär. Inget band har någonsin låtit mer redo att ge sig ut på vägen än den upppumpade trekanten som visas upp på helvetet-för-läder-ragers som finns med på deras kommande album.


”Jag skulle vilja tro att Electric Sounds faller i linje med alla våra tidigare album”, säger Danko. ”Under åren har vi skapat ett ljud och vi håller fast vid det. Men om du skulle zooma in och jämföra det med andra album, skulle jag vilja tro att det är lite snabbare än våra andra album. Till att börja med ville jag att alla låtarna skulle låta som vår låt, Cadillac – tråkig, mid-tempo, tung och rakt på sak. Våra låtar handlar vanligtvis om att rocka, att vilja rocka, njuta av livet medan jag rockar, och ibland kommer jag att sjunga om en kvinna. Du kan förvänta dig noll överraskningar!”


Beväpnad med ännu en stenkall klassiker kommer DANKO JONES att lansera sig själva in i 2023 som män på ett förnyat uppdrag för att rocka de levande skitljusen ur alla och alla som vill vara med på festen. Efter 27 år av aktiv tjänst fortsätter trions engagemang och intensitet att växa, och deras popularitet och framträdande plats fortsätter att följa en väg uppåt.


Electric Sounds producerades av Eric Ratz och har gästspel från Tyler Stewart (Barenaked Ladies), Damian Abraham (Fucked Up) och gitarristen Daniel Dekay (från de kanadensiska thrashlegenderna Exciter). Platsen är planerad att släppas den 15 september 2023 genom AFM Records. Försäljningen av albumet har precis börjat här: https://bfan.link/electric-sounds