Ana Moll från New Jersey är ett nytt fräscht ansikte inom metal – och popvärlden. Bland Ana Molls största inspiration finns 1980-talets Sunset Strip Scen och popmusik. Och då menar jag det bokstavligen. Det gäller allt ifrån musik, texter, sång, kläder, smink, frisyr, kroppsspråk, ordval, uppträdande – precis allt! Ana Moll är mycket aktiv i sociala medier där hon lägger upp ett flertal inlägg med bilder, videos och sina egna meningar. Gå in och ta en titt själva föreslår jag.

Naturligtvis har Rock- och Metal världen fått olika portioner av musikvågor med band som försöker återuppliva Glam – och Sleaze metal-eran från Los Angeles. Men jag kan ärligt säga att jag personligen inte har varit så imponerad av en artist som kunnat rekonstruera det förflutna så pass väl som Ana Moll. Jag skulle se Ana Molls först och främst en artist, eller singer/songwriter och inte sångerska. Detta dels eftersom jag kan tycka att hennes sångröst inte är helt komplett ännu, men i en genre som Glam Metal handlar det om så mycket mer och som jag nämnt ovan så tar Ana Moll image på största allvar. Och det är hur hon får helheten att gå ihop som jag tycker är hennes storhet, då hon på ett föredömligt sätt lyckas återuppliva det förgångna och vara relevant samtidigt. Hon är helt klart en ”revivalist artist”. Och som låtskrivare tycker jag att Ana Moll är riktigt bra.

Ana Moll har till dags dato släppt tre singlar som oberoende artist. Desperate Eyes är i mitt tycke den klart starkaste låten. Den har även en musikvideo som man bör se om man vill leva sig in i låten, men även på Ana Moll som artist. Desperate Eyes har egentligen allt som representerar en Glam Metal låt från det tidiga 1980-talet. Det är väldigt gitarr drivet och har såklart ett shredding solo. Anas sångstil är flickig, men den är även ganska rakt på, trallvänlig och så förekommer det refrängkörer, flera stildrag från Glam som kan kopplas till punkens estetik. Själva titeln Desperate Eyes tycker jag även är så klockren. Låten kan man väl säga handlar om känslorna som uppstår när två personer blir intresserade av varandra och testar den andres respons på olika vis. Sen tycker jag det är så klockrent hur Ana Moll sjunger i ett breakdown strax innan solot ”Heaven metal sent me you above”. Något annat som sticker ut är om man tittar på musikvideon och Ana Molls kroppsspråk. Hon tittar rakt in i kameran och visar på en stark närvaro. Sen tycker jag hennes lätta dansrörelser i armar, höfter, axlar och knän visar på en anspelning på en attraktiv kvinna i 1980-talets Sunset Strip – som artisteri är det verkligen genialiskt och behöver inte alls vara mer avancerat än så. Som en singel för en ny artist tycker jag Desperate Eyes helt klart är en tio plus låt!

She’s All Alone Now var Ana Molls första släppta singel. Melodislingan och basgången i låten är starkt influerad av RATTs hitlåt Round and Round, men i ett lägre midtempo. Inspirationen går inte att missa heller i första versen där Ana Moll sjunger ”Out on the streets, that where she lives now”. Låten handlar om en ung kvinnas strapatser och vilka konsekvenser det får. Produktionen på denna låt är något enklare men den är helt klart en bra låt och melodislingan är ju bekant för de som gillar RATT.

Making Tapes Ana Molls senaste singel. I denna låten är hennes sångstil mer kvinnlig 1980-tals pop. Ana Moll sjunger med fin känsla och låten har en välgjord melodislinga och givetvis får även gitarren stor plats med olika riff och solon. Jag tycker även här att titeln Making Tapes är klockren, och textmässigt är det en känslosam låt som handlar om två musikaliska personer som skiljts åt men där den ene partner ältar, minns det förflutna och nu längtar efter en ny chans till återförening. Ett övertalningsförsök är att de kan ägna sig åt ”Making Tapes”. Helt klart Ana Molls starkaste låt efter Desperate Eyes.

Glädjande nog så har Ana Moll gått ut med att hon arbetar på en kommande EP. Det kommer bli mycket intressant framöver att få höra vilka mer ess i rockärmen som Ana Moll har att bjuda på som den artist hon är. Helt klart är också att hon har stor potential att lyckas då jag tycker att hon har allt för att bli en riktig rockstjärna.

Av: Anthony Ceylan