R.I.P Arbis i Norrköping

Norrköpings livestolthet går i graven! Det var inget självskadebeteende som låg bakom dådet, snarare en ren avrättning utfört med ett mer utdraget tortyrliknande tillgångavägsätt! Arbis satte inte Norrköping på kartan, den var kartan, ackompanjerad av IFK Norrköping. Att Eldkvarn och Markus Krunegård härstammar från ”Peking” får väl också ses som en igenkänningsfaktor. Arbis var inte bara en av Norrköpings få adekvata spelstationer, utan en plats syskonstaden Linköping skulle kunna gå bärsärk för.

Bolaget som driver nattklubbs- och konsertverksamheten i Arbisteatern begär sig själva i konkurs. På grund av coronapandemin har en stor del av verksamheten sedan i mars  legat nere vilket har drabbat företaget hårt.

”Det är ett tungt beslut. Vi har gjort allt vi kunnat för att rädda företaget men tvingas nu konstatera att pandemin har besegrat oss. Samtidigt är jag glad och stolt över vad vi byggt upp under dessa fem år” säger Carl Wernhoff, företagets VD.

John Söderström, företagets nöjesansvarige, fortsätter: ”Arbis har som konserthus gjort sig ett namn i hela Sverige och har för många artister blivit ett självklart turnéstopp. Vi har också hunnit arrangera mer än 200 nattklubbskvällar och många andra typer av event under de här åren. Utöver det så har vi aktivt jobbat för att lyfta unga artister och kreatörer inom Norrköpings kulturliv. Tiden under corona har varit svår, men samtidigt har vi känt ett fantastiskt stöd från både besökare, samarbetspartners och artister.”

Det är med tunga steg jag går till kylskåpet för att tvångsmata mig själv med gårdagens pizzarester. Tankarna för mig tillbaka till den 6 juli 2018. En kväll som förgylldes av tre kungliga besök i den högre metalliska skolan: Eleine, The Unguided och Arch Enemy.

Inramningen var beyond outstanding! Palatset med den gotiska interiören och den ståtliga fasaden vibrerade tillsammans med energin från banden som elektrifierades till det maniska publikhavet. Det var en kväll att minnas. Kunde Jesus återuppstå, varför inte Arbis!? Hoppet är väl det sista som överger människan? Vi får väl se vad framtiden bär i sitt sköte helt enkelt.

Bildcredit: Torbjörn Andersson Skrivet av Mats Widholm