2008 släpptes dokumentären ”The Story Of Anvil” och tillsammans med Metallica-dokumentären Some Kind Of Monster är det den absolut bästa dokumentären om ett hårdrocksband som jag sett. Det är en hjärtgripande berättelse om två av hårdrocksvärldens verkliga antihjältar, sångaren Steve ”Lips” Kudlow och Robb Renner. Man behöver inte vara Anvil-fan eller hårdrockare för att känna sympati med dem båda i allmänhet och ”Lips” i synnerhet när han som en liten osäker tonårspojke går fram till Tommy Aldridge backstage under Sweden Rock Festival eller när han berättar om hur han brukar blunda under spelningar och låtsas att han spelar inför flera tusen fans istället för några fåtal människor på en liten okänd krog.

Filmen blev i alla fall ett riktigt uppsving för Anvil och ett tag kändes det som att alla i hårdrocksvärlden pratade om Anvil. Men hur står sig Anvil 2022? I dagarna släpptes deras 19:e och senaste album, Impact Is Imminent. Efter att ha lyssnat igenom plattan som delar namn med Exodus-albumet från 1990 kan man konstatera att Anvil håller även 2022, det är fräscht men samtidigt klassiskt Anvil. Det inleder starkt med den tunga inledningslåten Take A Lesson. Efter Take A Lesson kommer det som för mig är skivans absoluta höjdpunkt, Ghost Shadow. Det visar sig att Impact Is Imminent har mer gemensamt än namnet med de gamla thrash-rävarna i Exodus. Ghost Shadow är en snabb, trumsmattrande och riktigt härlig hårdrockslåt med tydliga Thrash-inslag och ”Lips” låter faktiskt som en mindre hes version av sin namne, Steve ”Zetro” Sousa i Exodus.

Tyvärr för fortsättningen av skivan kommer toppen redan på låt två och det finns en hel del bra låtar, men ingen som känns lika stark som Ghost Shadow. Det är dock i de snabba låtarna som skivans styrka ligger. Låtar som Fire Rain, Someone To Hate, Bad Side Of Town och Explosive Energy är riktiga energiknippen och det är här Anvil är som bäst. Tyvärr blir det, som det numera blir med de flesta plattor, alldeles för många låtar som ska vara med. I mitt tycke hade man kunnat skrota låtar som Teabag, Don’t Look Back och Gomez. Hade man gjort det så hade detta varit en riktigt stark platta som slagits om de riktigt höga betygen. Nu dras helheten ner litegrann, men man kommer inte ifrån det faktum att det nittonde albumsläppet från Anvil visar att de gamla antihjältarna fortfarande kan leverera.

Artist: Anvil

Titel: Impact Is Imminent

Genre: Hårdrock

Bästa spår: Ghost Shadow

Skivbolag: AFM Records

Releasedatum: 2022 – 05 – 20