Redaktör Pousár tipsar om musikfilm!

Filmmusik är viktigt men Musikfilm är ännu viktigare!

Filmer som Airheads, Waynes World och Almost Famous väckte liv i en ny våg av hårdrockskulturen som vi alla älskar. Ungdomar kopierade kläderna, sättet att prata och viktigast av allt, de blev nyfikna på musiken. Men jag tror i min optimistiska lilla bubbla att det är något mer med musikfilmerna. De kanske håller oss igång? Jag vet i alla fall att när jag ser Rock Star så ryser jag när han får mikrofonen och får sjunga just hans favoritlåt och får chansen, ni vet den där Chansen! Precis som dansfilmer som Dirty Dancing är som knark för dansare är musikfilmerna kanske som knark för oss musikälskare? Det har kommit en hel del nytt de senaste åren och de kommer att dyka upp i senare listor men inte idag! Nej idag går vi tillbaka lite i tiden.

Tanken var att jag skulle lista mina favoriter inom rock/hårdrocksfilm men jag insåg snabbt att det kommer att trilla in ett par udda fåglar, men tro mig jag kommer förklara mig! Lets go!

  1. Airheads. Whats not to like? Adam Sandler, Steve Buscemi och Brendan Fraser spelar medlemmarna I ett band, The Lone Rangers som, mer än något annat i världen vill att deras demo skall spelas upp på en Rock n´ Roll-radiostation. Det hela utvecklas till en galen gisslansituation med plastvapen och en helt orimlig mängd humor. Om någon film kan underhålla både föräldrarna och ungdomarna i en Rockig familj så är det denna.
  2. The Boat That Rocked. (Också känd som Pirate Radio) Philip Seymour Hoffman spelar i den här löst verklighetsbaserade filmen en helt crazy Dj som jobbar på en av de pirat radiokanaler som sändes i England under 60-talet. Filmen utspelar sig på en båt som rör sig utanför Englands kust med ett antal galna personligheter som tycker om att festa, lyssna på och sända bra rockmusik. Den har en hel del humor och en gnutta drama. En klart skön rulle på en fredagkväll!
  3. Wayne´s World. Folk få säga vad dom vill, men det här är Mike Myers bästa roll. Ingen kan väl glömma Garth och Waynes hyllningar till Rockmusiken och hur de kämpar mot överheten för att inte förlora rätten till att rocka!
  4. Almost Famous. Filmen om en tonårskille som lyckas få drömjobbet som journalist för Rolling Stone. Han får dessutom möjlighet att följa med det nya stjärnbandet Stillwater på turné! Vad kan gå fel? Tja, droger, groupies, alkohol, svartsjuka och kärlek. Kate Hudson spelar en underbar roll som en av tjejerna som hänger kring bandet. Är hon en groupie? Det får ni avgöra själv. Se filmen, bara gör det.
  5. Rock Star. Ja vad fan. Mark Wahlberg är så mycket i vanliga fall men i den här filmen är han lite mer än mycket. Hans porträtt av en ung rocksångare som drömmer om framgång och sedan snubblar rakt in i det är fantastiskt! Inblicken i hur det kan se ut med fördomar och sanningar känns äkta på något sätt. Viss rysfaktor på sina ställen och en fantastisk röst och röstmätning gör den sevärd, oavsett vad.
  6. Walk the Line. The man in black är väl inspirationen för en hel generation rockers? Joaquin Phoenix gör en underbar tolkning av Cash från toppen till botten och tillbaka till toppen igen. The man in black levde ju inte ett rent liv på en rak linje, snarare tvärtom. Om man vill se ett drama baserat på en otrolig mans liv kantat av jävligt bra musik är det här filmen man ska se.
  7. Crazy heart. Ja. Det här är en av filmerna som kanske känns malplacerad men häng med en sväng. Jeff Bridges spelar den avdankade Country stjärnan Bad Blake (urcoolt namn btw) som trots allt kaos och alkoholism lyckas hitta något nytt i livet när det känns som mörkast. Och visst, det är inte så jäkla Rock n´Roll men tro mig, den är riktigt bra och det coolaste är nästan att Bridges spelar och sjunger allting själv. Personligen hade jag ingen aning om att karlen kunde sjunga men nu har jag flera album i samlingen! Fem minuter efter att jag sett filmen var soundtracket på väg hem. Även Colin Farrell gör en artistroll och förvånar med sin sång även han!
  8. The Blues Brothers. Jag behöver väl inte ens förklara den va?
  9. Velvet Goldmine. Tänk er Ewan McGregor som en Iggy Pop inspirerad rockstjärna. Där är bara början på denna Berg och Dalbana i Ziggy Stardust-anda. Glitter glamour och Glamrock i en härlig rusch av kaos. Ormgropar, knark och oanade twists. Gillar du Bowie? Då föreslår jag att du tar en kik på den här rullen.
  10. Okej. Håll i er nu för nu blåser det lite galna vindar. Det finns en film som heter The Country Bears… Nej! Sluta inte läsa! Den här filmen handlar om en liten kille (björn) som växer upp i en människofamilj… Eeeh, ja alltså björnar och människor lever bredvid varandra typ. Men any how. Filmen är en ”putting the band together again” rulle som passar asbra för barnen och föräldrarna!! Väck upp ett intresse för musik hos barnen genom att se på något som kan roa er allihop! Bara ett litet tips.

/P.Pousár

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!