En solig tisdagskväll i april står en grupp förväntansfulla människor utanför en kontorsbyggnad på Södermalm i Stockholm. Gruppen som har samlats är består både av hängivna fans och väletablerade ansikten från Stockholms rockscen. Men vad är det då alla har samlats där för? Det är inget mindre än ett listening party för Rival Sons kommande platta Darkfighter. Bakom eventet står Warner Music, Live Nation och fancluben Rival Sons Scandinavia.

Kvällen inleds med en genomlyssning av hela albumet, från början till slut, och intrycket efter denna, första lyssning är att det inte är någon tvekan om att det rör sig om ett av den kaliforniska gruppens bästa album. Det är en skön balans av den groovigare sidan, som kanske bäst kom fram på The Great Western Valkyrie (2014), och det mer experimentella och spirituella soundet som på t.ex. Hollow Bones (2016).

Så fort publiken har hämtat sig från denna riffiga resa, bärs ett par akustiska gitarrer ut på den lilla scenen, och Jay Buchanan (sång) och Scott Holiday (gitarr) gör entré till ett entusiastiskt jubel. Förutom de tre utkomna singlarna från Darkfighter: ”Nobody wants to die”, ”Rapture” och ”Bird in the hand”, innehåller setlistan även ”Shooting Stars”, ”Do your worst” och Bob Dylan-covern ”Don’t think twice, it’s all right”. Publiken sjunger med och gåshuden står tätt. Jag brukar alltid säga att Rival Sons är ett band som måste upplevas, och inte bara höras på skiva, och det är kanske speciellt i mindre sammanhang, som detta, som det blir extra påtagligt. Jays röst, som inte bara har ett galet register, har också en fantastisk inlevelseförmåga, och jag tror att alla framför den där scenen fick känslan av att han sjöng direkt till just dem.

Stämningen är på topp, både under spelningen och på den efterföljande frågestunden. Det skämtas om den hur mycket utrustning som följer med ut på vägarna (för den som inte har sett Rival Sons live brukar Scott Holiday ha tre pedalbord, och ungefär lika många gitarrer som det finns låtar i setlistan), och grabbarnas jetlag samt deras därav komna kaffekonsumtion under dagen. Men, som alltid när det gäller detta band, finns det också ett djup. När texterna på plattan kommer upp pratas det om ämnen som samhällets polarisering och personlig utveckling, med kloka synvinklar och insiktsfulla kommentarer, speciellt från Jay.

Kvällen avslutas med en fotosession och meet and greet för de som har förbeställt Darkfighter, och därmed börjar också längtan efter att få höra albumet i sin helhet igen. En längtan som kommer att pågå till den 2 juni, då albumet släppts. Då börjar väntan på del 2: Lightbringer, istället. Så länge har vi tre singlar att nöja oss med. Den senaste, ”Bird in the hand”, hittas här: https://www.youtube.com/watch?v=NdoBim6CNUU