Sammanfattning av 2019. Årets Bästa & Sämsta. Del 2.

Efter att ha listat mina personliga 20 favoritalbum för året fortsätter jag med en liten extra tolkning av året som gått. Några besvikelser, ett riktigt uselt album, årets konsertbesök, året textrad, årets låt och årets bästa singel. Sedan avslutar jag med att se fram emot 2020. För vi har redan lyssnat på några av de kommande albumen för nästa år och kan lugnt säga att ni har massor att se fram emot redan i januari.

Årets Besvikelser:

1: Avantasia – ”Moonglow”
2: Work of Art – ”Exhibits”
3: Art Nation – ”Transition”
4: Battle Beast – ”No More Hollywood Endings”
5: The Defiants – ”Zokusho”

The Defiants två första singlar var fantastiska. Fick verkligen upp förväntningarna och såg fram emot att lyssna på hela albumet. Men tyvärr så var det nästan allt. Resten av albumet var minst sagt ljummet och totalt sett blev betyget endast godkänt till slut. ”Bringer Of Pain” med Battle Beast var ett album som jag gav 9/10 till när det kom och som nog var det albumet jag lyssnade mest på under 2017. Uppföljaren ”No More Hollywood Endings” var dock inte i närheten. Lite för pampigt och pompöst och även där blev betyget endast godkänt till slut. Har faktiskt knappt lyssnat på albumet under hela hösten och än i dag blir föregångaren det album jag alltid väljer när tillfället kommer. Art Nation har fått både ris och ros för sin nya lite modernare stil. Jag håller dock med vår recensent att det låter mest Amaranthe light. Dock ska sägas att Alexander sjunger fruktansvärt bra och har träffat precis rätt när det kommer till att spelas på kommersiell rock radio. Ett album för den stora massan men jag har faktiskt redan gått vidare. Work of Art har hyllats på flertalet håll och fått högsta betyg av många AOR älskare. Jag kan liksom dem se storheten i detta verk för från sång till musikalitet som produktion är det ett mästerverk. Men likväl ett väldigt tråkigt mästerverk. Det händer egentligen ingenting alls albumet igenom. Lite som att gå på museum och se vackra konstverk. Man kan uppskatta det vackra utan att för den delen förstå dess storhet. Samma gäller Avantasia. Älskar dem både på album och live men ”Moonglow” blev till slut för svulstig även för dem. Tobias Sammet har alltid varit en mästare på att få med melodi och riktiga hooks vilket har gjort att det inte spelat någon roll att låtarna har varit väldigt långa och innehållit flera sångare. Den här gången lyckades han inte fullt ut och resultatet blev då lite för stort, lite för episkt och lite för tråkigt.

Alla dessa fem album är absolut inte dåliga men för mig endast godkända och de har det gemensamt att jag hade sett fram emot att lyssna på dem men redan nu är det sällan väljs när Spotify öppnas.

Årets sämsta album:

För ett album kan jag dock inte säga att jag blev besviken. Snarare arg. För Yngwie Malmsteens album är så dåligt att jag än i dag kan drömma mardrömmar efter att ha lyssnat igenom det en gång. Riktigt genomuselt i precis allt. Enda albumet på hela året som fått 1/10 i betyg från mig och utan minsta motstånd årets sämsta album alla kategorier.

Årets Singel:

Ghost släppte dubbelsingeln ”Seven Inches Of Satanic Panic” under september. Tobias lyckas därmed knipa titeln Årets Singel trots att den enligt honom är ett 50 år gammalt återsläpp. Han är märklig den mannen men på något sätt får han alltid ihop det till att bli mästerverk. Dessutom kniper han titeln för Årets Titel då ”Seven Inches Of Satanic Panic” kan tolkas på flera olika sätt. Även titeln Årets Textrad måste tillfalla Tobias då meningen ”If you choose to run away with me, I will tickle you internally. And I see nothing wrong with that”. Han är verkligen underfundig den mannen. Ingen av de två spåren är egentligen årets låt men med hela konceptet (tillhörande videos, storyline, och hur han alltid lyckas överraska) så kniper han segern i denna kategori ändå.

Årets Bästa Låt:

Trots att Forge lyckas med nästan allt på sitt singelsläpp fanns det en grupp som när det kommer till låtkvalité ändå slog honom på fingrarna. The Grand Masquerade är ett band som redaktör Johansson pratat varmt om under lång tid. Jag har också lyssnat och tyckt om men inte varit lika begeistrad. Det ändrades när de i oktober släppte singeln ”In The Heart Of The Opera”. Redan på första lyssningen kändes det lite extra i hjärtat och när jag redan på andra lyssningen tog på mig hörlurarna small det till ordentligt. Sen dessa har den spelats på repeat och i mitt tycke är det årets bästa låt. Nu hoppas vi på ett helt album 2020!

Årets Bästa Konserter:

1: Ghost
2: Beast In Black
3: Stagman
4: Skintrade
5: Care of Night
6: Dee Snider
7: Danko Jones
8: Creye
9: Hank von Helvete
10: Captain Black Beard

Som ni ser inget Sweden Rock Festival för mig under 2019 men är ändå nöjd med de valen jag gjort. Som tvåbarnsfar kommer man inte iväg på allt man vill se men har valt ut vissa event som Liseberg, AOR Convention och Captain Black Beard:s tioårsjubileum med gästartister. Även hittat till Scandinavium, Stockholm och hemorten Kinna för varierande upplevelser. Kul att äntligen fått se Stagman köra låtarna live och med mäkta imponerade musiker till hjälp blev det en väldigt trevlig kväll på Harry B James i huvudstaden. Beast In Black bjöd på ett de sådant jäkla ös att jag trots flertalet besök på Sticky Fingers aldrig varit med om maken. Ghost var dock det överlägset största för året och de levererade en felfri show som nog inte bara var årets bästa utan kanske en av de bästa jag någonsin sett live. Årets överraskning var Skintrade på Kinna Rock Bar. De visade med eftertryck vad som gjorde dem stora för tjugo år sedan men även att de fortfarande kan matcha vilka ungtuppar som helst när det kommer till låtkvalitet med nya singeln ”Woman”. Nytt album under 2020 och ett band som jag absolut kommer se igen.

2020:

Vad har vi då att se fram emot under kommande år. Jag har listat tre korta punkter.

 • Scandirock Melodic 2020
 • Alla nya svenska album
 • Att få bloggen att fortsätta växa

Naturligtvis kommer höjdpunkten under året bli Scandirock Melodic på hemmaplan i Göteborg. Där vi för första gången får chansen att vara med som officiell samarbetspartner för ett stort evenemang vilket vi är löjligt stolta över. Massor av fantastiska band kommer att göra kvällen oförglömlig och vi hoppas att så många av er som möjligt köper biljett och kommer och tar en öl med oss under kvällen. Intervjuer och massa annat roligt kommer att läggas upp på bloggen även innan så att ni kan lära känna banden lite bättre.

Listan på svenska band som släpper nytt under 2020 är helt otrolig. Eller vad sägs om:

 • H.E.A.T
 • Wildness
 • The Grand Masquerade
 • Reach
 • Autumn’s Child
 • Gathering Of Kings
 • Captain Black Beard
 • Grand Design
 • The Night Flight Orchestra
 • Stagman
 • Skintrade
 • Platforms

Det här är bara ett axplock så ni börjar förstå vilket helt galet år det kommer bli. Otroligt roligt att svenskt musikliv blomstrar på det här sättet.

Till sist hoppas vi även på att bloggen fortsätter växa under nästa år. Vi har redan massor av planer vi vill förverkliga. Vi kommer ingalunda ligga på latsidan utan lovar redan nu att bjuda på ett ännu bättre 2020. Häng med oss även då.

Magnus ”Blomman” Blomqvist

Liked it? Take a second to support Magnus Blomqvist on Patreon!