Skivan som förändrade allt

I dag för 44 år sedan, den 26 mars 1976, släppte Thin Lizzy deras sjätte studioalbum, ”Jailbreak”. Det var skivan som innebar bandets stora, kommersiella genombrott. Singeln ”The boys are back in town” fick New Musical Express pris som årets singel 1976, och under det första Irakkriget var det den låt som spelades mest i amerikansk radio det året.

Det var samtidigt plattan som satte Irlands finest på musikkartan på riktigt, och även den som innebar att undertecknad sedemera såg Thin Lizzy som det främsta bandet genom alla tider.

Plattan var bandets sista chans att få behålla sitt kontrakt på Vertigo (Mercury i USA), och de tog så att säga chansen. De två största hitsen på plattan blev titelspåret och nämnda ”Boys”, men om du frågar mig så hamnade de i skuggan av trion ”Running back”, ”Cowboy song” och ”Emerald”. Men det är givetvis gradskillnader i himlen.

Just ”Running back”, som var starkt influerad av Phil Lynotts stora förebild Van Morrison, var faktiskt tänkt som en första singel, men släpptes i slutändan inte alls som singel. Brian Robertson och Scott Gorham röstade ned den och ville från början inte ens ha med den på plattan över huvud taget. Intressant nog gjorde Robbo 35 år senare en cover på just den låten på sin första soloplatta ”Diamonds and dirt”, så jag gissar att han omvärderade sin första känsla för låten.

Village Voice liknade låtarna på ”Jailbreak” vid Bruce Springsteens avlagda, kallade Lynotts texter för tråkiga och Scott Gorhams prestation för ”andrahandslir”. De flesta är idag nog överens om att skribenten på Village Voice hade… fel. Plattan landade på plats 2 på den svenska albumlistan, plats 10 i Storbritannien och plats 18 på Billboard i USA, och singeln ”Boys” landande som nummer 1 i Irland, 8 i Storbritannien och 12 i USA.

Så häll upp en Guinness, eller varför inte en flaska vin och en flaska gin, och skåla för ett av musikvärldens absoluta mästerverk. Sláinte!

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!