Finländska Amberian Dawn är sedan slutet av januari aktuella med nya plattan Looking For You som är det nionde i ordningen och sjätte med nuvarande sångerskan Capri. Det här är ett band jag i början gillade, deras kombination av Nightwish med Yngwie Malmsteen kändes rätt intressant. Från och med bytet av sångerska blev det en helt annan grej och även om jag kunde sakna Heidi Parviainen lät dom två första skivorna med Capri rätt okej. Men i senare tid har mitt intresse för Amberian Dawn minskat. Sedan albumet Innuendo (2015) började bandet utveckla någon slags ABBA-rock/metal, vilket bara känns bisarrt. Okej, jag lyssnar gärna på ABBA eller hårdrock separat beroende på vad man är på för humör, men båda sakerna kombinerade funkar inte alls.

Hittills hade jag bara hört ABBA-covern Lay All Your Love on Me (oj vad förvånad jag blir!) som känns rätt så passande i det nya soundet men säger mig ändå ingenting. Det här albumets nya spår börjar med United som skulle kunna ses som en korsning mellan ABBA och Battle Beast. Reagerade redan där på att gitarren kunde lysa med sin frånvaro och trummorna känns enformiga och väldigt midi. Säger mig i stort sätt ingenting. Eternal Fire Burning börjar med intressanta keyboardmelodier men blir bara värre och värre i fortsättningen, börjar redan störa mig rejält på trummorna… det känns nämligen som om man bara använt ett eltrumset i inspelningen och det ger bara en känsla av platthet. Näst på tur har vi titelspåret och finns det nånting positivt att ta upp här så är det refrängen, synd bara att övriga strukturen får allting på fall. Two Blades ska jag helst inte kommentera… där finns det definitivt ingenting positivt att säga. Symphony Nr. 1 Part 3 kan vara bland det bästa som finns i albumet. Den store Fabio Lione gästar och gör bra ifrån sig som vanligt, och Capris insats är också strålande.

Bästa spåret på hela albumet är Universe som är en rätt känsloladdad ballad. Den och Symphony Nr. 1 Part 3 gjorde Looking For You värd att lyssna på men i övrigt är jag inte ett dugg övertygad. Det mesta känns platt, enformigt och ännu en gång som ett mediokert försök att härma ABBA kombinerat med lite distade gitarrer nånstans i bakgrunden. Dessa gitarrer känner man knappt av då fokus verkar ligga på keyboardspelet och äckliga miditrummorna. Kan ändå inte säga att jag är helt besviken då jag såg det här nederlaget komma, och jag förväntar mig ingenting annat av Amberian Dawn längre då dom tycks vara nöjda och bekväma med den här nya linjen.

Med allt det här sagt konstaterar jag officiellt att jag tar en time-out från det här bandet. Släpper dom nytt material kanske jag recenserar det men annars tänker jag inte bry mig nå större om Amberian Dawn. Tur att Dark Sarah finns, som är förra sångerskan Heidis nuvarande band. Deras nya skiva ser jag definitivt fram emot att höra.

Band: Amberian Dawn.

Titel: Looking For You.

Genre: Symphonic power metal/rock.

Skivbolag: Napalm Records.

Releasedatum: 31 januari 2020.

Bästa spår: Symphony Nr. 1 Part 3, Universe.

Betyg: 3/10.

Av. Lucas LMZ Zimmermann.