Göteborgska Evergrey är snart albumaktuella igen. Escape Of The Phoenix är namnet på studioalbum nummer tolv som släpps om mindre än en vecka och såhär i förväg tänkte jag passa på och kommentera vad jag tyckte om det som väntar. Första singlarna Forever Outsider, Eternal Nocturnal och senaste Where August Mourns visade precis som i vanliga fall hög klass och det går bara inte att ha låga förväntningar inför releasen. Har länge tyckt att Evergrey är ganska unika i sitt slag inom den svenska och kanske europeiska metalscenen. Det enda bandet jag kan komma på som är ganska nära deras sound är Symphony X, men annars är det ganska svårt att jämföra Evergrey med nånting annat. Musiken är väldigt melodisk, tung, hård på sina håll och rätt melankolisk. Det känns på något vis ganska märkligt att det dyker upp ett band i den här stilen i en stad som Göteborg, där det första man tänker på rent musikaliskt är melodisk dödsmetal (Göteborgssoundet som det kallas ibland då det var där den subgenren blev ett faktum). Apropå bandets diskografi skulle jag spontant kunna konstatera att den är ganska stabil. Det finns nog ingen platta med Evergrey som är dålig hittills, senaste albumen Hymns For The Broken (2014), The Storm Within (2016) och The Atlantic (2019) blev förresten väldigt lyckade (speciellt The Storm Within) och det skulle förvåna mig om Escape Of The Phoenix skulle visa sig vara ett undantag. Men låt oss gå in på innehållet.

Först ut är en låt vi redan känner till. Nämligen Forever Outsider som varit ute sedan i början av december. En låt som inleder med ganska aggressiva gitarrer som så småningom kombineras med atmosfäriska/elektroniska keyboardmelodier och så klart Tom Englunds melodiska och härliga sångröst. I andra ord, en typisk Evergrey-låt och lite av en fullträff redan i början. Låten därpå känner vi också redan till och det är troligen snack om singeln jag uppskattade mest, nämligen Where August Mourn. Lagom aggressiva gitarrer kombineras direkt med intressanta keyboardmelodier och refrängen är klockren. Strukturen är i övrigt väldigt spännande. Låt nummer tre är Stories som med sina lugna pianomelodier och Tom Englunds rätt känsloladdade röst kan ge intryck om att det är en ballad, men när refrängen kommer in dyker det även upp tunga gitarrer och trumspel som kan överraska en lite smått. I överlag en bra låt, men huruvida den funkar som powerballad är ganska tveksamt. Det fina med den typen av låtar är att dom börjar smått och byggs upp mer och mer tills man når ett känslomässigt klimax. Här är strukturen snarare kaotisk. Fjärde låten Dandelion Cipher kombinerar melodi med techno-aktiga keyboardinslag samt hårda och ganska djentiga gitarrer. Den har sina intressanta punkter och själva idéen är spännande, men ändå ingenting som sticker ut nå större. Tror att refrängen sänker det hela en aning. Femte låten The Beholder bjuder på en oväntad överraskning, den gästas nämligen av självaste James LaBrie i Dream Theater. Antar att det här måste vara en dröm för Evergrey och både Englunds och LaBries röster funkar utmärkt ihop. Låten i sig är dessutom bland det bästa som finns i det här albumet. Evergrey i sin bästa form kombinerat med en sann legend på gästsång som dessutom gör en strålande insats. Låter nästan för bra för att vara sant! In Abscence Of Sun kan påminna lite om Stories fast lite mindre kaotisk.

Nu kanske du undrar. Är albumet bra? Besvarades mina förväntningar med rättvisa? Svar ja! Visst finns det en och annan låt som är bra men ändå inte lever upp till samma standard som resten av innehållet, men som väntat är Escape Of The Phoenix ett strålande album. Precis som vanligt är produktionen korrekt, nya guldkorn med Evergrey finns det gott om och att höra James LaBrie gästa i en av låtarna är ett rejält plus. Vill kanske inte direkt påstå att Escape Of The Phoenix är lika bra som The Storm Within men samma standard som The Atlantic är det definitivt om inte något högre. Andra låtar jag skulle vilja uppmärksamma är Leaden Saint, Eternal Nocturnal och speciellt You From You.

Det är allt jag har att säga den här gången. Ser verkligen fram emot att du som läser och många andra får lyssna på hela albumet. Nästa fredag har ni möjlighet att göra det och då har ni all anledning att vara lika nöjda som jag är nu. Ifall du inte kände till Evergrey sedan tidigare rekommenderar jag dom starkt, då har du verkligen missat något.

Band: Evergrey.

Titel: Escape Of The Phoenix.

Genre: Progressive/melodic metal.

Skivbolag: AFM.

Releasedatum: 26 februari 2021.

Lucas LMZ Zimmermann.