Soulseller Records.

Släpps den 17 april.

Att kunna skapa något nytt i en värld där allt redan har gjorts och gång på gång återanvänds kräver ett band som vågar sticka ut näsan ordentligt. Ett band som Khôra. Detmå vara en för många okänd grupp som håller sig i gränslandet mellan Black- och symfonisk metal, men med musiker som har en bakgrund i band som Dödsheimgard och Wilderunär det svårt att misslyckas.

Resan in i Timaeus innersta börjar med första spåret Noceo som låter symfonisk black metal svetsas samman med elektroniska och atmosfäriska inslag. Trots sin något mjuka framtoning är det en smått aggressiv inledning med musikaliska genomslag. Nästa destination är l'Annihilateur som till skillnad från föregående spår till en början är svagt och lite långsamt. Trycket ökar först när tempoväxlingarna börjar göra sig till känna och den tomma dysterheten blir som ens egen. Kranos lyckas låta sången bli en salig blandning av growl och clean, som när eld och is möts och kraschar rakt in i varandra utan att det svider i öronen. I tredje spåret Harvesting Stars får den elektroniska delen mer utrymme. Vilket i sin tur vägs upp av högkvalitativ clean sång och symfoniska gitarrer. Fjärde låten De Vetus Ad Novum är intressant på så sätt att keyboarden ger en känsla, av att Kjetil har gått tillbaka till 1700-talets barock, för att finna inspiration. Med sitt klavikord liknande sound slår den sig fint ihop med det snabba tempot. Trots att musikerna har lagt den i bakgrunden så är det omöjligt att missa inslaget. En genomgående faktor är att både det symfoniska och elektroniska används friskt utan att krocka för mycket. Ett vinnande koncept är att hålla det i bakgrunden som gör att alla musikerna gör sina instrumentala röster hörda, vilket man har tagit fasta på under produktionen av albumet.

Timaeus är en stark debut som säkert kommer få ett varmt mottagande bland fans av musikens genre. Må hända att det finns punkter som kan uppfattas lite svagare än andra, men på det stora hela finns det gott om guldkorn värda att lägga till i en eventuell spellista. 

Betyg: 9/10.

Spår:

 1. Aether
 2. Noceo
 3. I’Annihilateur
 4. Harvesting Stars
 5. De Vetus Ad Novum
 6. Roe Too Noo (Flow Of The Mind)
 7. Sempiternal
 8. Existence
 9. The Purge
 10. The Occultation Of Time
 11. Void

Medlemmar:

Oleg I. – gitarr, trummor, bakgrundssång, keyboard, texter.

Kranos – sång, keyboard, samplar, texter.

L.E. Målöy – bas

Dan – orkestrering, effekter.

Wayne – orkestrering, effekter

Kjetil – keyboard, orkestrering.