På plattan medverkar nuvarande och tidigare medlemmar av Toto som David Paich, Joseph Williams, Simon Phillips, Shannon Forrest, Lee Sklar och Steve Maggiora samt Lukes äldste son Trev Lukather och Gov’t Mules basist Jörgen Carlsson.

Förbeställ albumet här: https://lnk.to/SteveLukather

Kolla in textvideon för When I See You Again här: https://youtu.be/3sKdUNhq_sc

Bridges är Steve Lukathers nionde soloalbum och titeln kunde inte vara mer passande. Luke berättar, ”Jag ser den som broar emellan mina soloplattor och ToTos musik. Bara det att jag skrev de flesta låtarna tillsammans med Joseph Williams och David Paich och sedan bjöd in flera gamla ToTo-medlemmar som musiker och medkompositörer som Randy Goodrum och Stan Lynch gör det hela extra tydligt. Det bevisar även att de flesta av mina gamla polare fortfarande är mina vänner och jag ville en platta som lät som ToTo då bandet aldrig kommer att göra ett nytt studioalbum. Detta är så nära man kan komma.” Han fortsätter, ”Vi tycker fortfarande det är fantastiskt kul att vara kreativa och skriva låtar tillsammans och vi kommer tveklöst att fortsätta att samarbeta på våra respektive soloprojekt. Det är en smula komplicerat och vid min ålder vill jag INTE göra något komplicerat.”
 
Bland de låtar man spelade in finns Far From Over som skrevs tillsammans med hans äldsta son Trevor. Luke berättar, ”Det är lustigt…då han föddes för 35 år sedan såg jag in i hans ögon innan jag klippte av navelsträngen och sa till mig själv, jag undrar om han kommer att gå i mina fotspår? Visst gjorde han det! Det är en oerhörd glädje för han är så j-a bra! Jag önskar att jag kunde säga att jag lärt honom allt han kan men det gjorde jag inte. Han är den enda av mina fyra barn som ägnar sig åt musik (än så länge) och det har blivit hans kall. Han är en naturbegåvning och det kan man inte plugga in. Jag kunde inte vara mer stolt.”

Genom alla år har både Stan Lynch och Randy Goodrum ofta skrivit låtar tillsammans med Luke. På Bridges har dessa begåvade låtskrivare åter igen samarbetat. Lynch, känd från The Heartbreakers, skrev flera låtar tillsammans med Lukather / Paich /Williams och Goodrum jobbade i par med Luke på All Forevers Must End. Som Luke beskriver det, ”De här snubbarna är så mycket bättre textförfattare än jag. Jag visste att de skulle leverera och det gjorde de också. De är dessutom mina vänner och vi gillar verkligen att jobba ihop. Jag har en del med texterna att göra. Jag ger dem idéer om vad jag vill berätta och de förverkligar dom till min musik och sen kanske, efter att sett ett första utdrag, så snackar vi om det, gör lite justeringar och slutresultatet är vad som nu finns på plattan.”

Bridges visar upp djupa rötter och grenar av familjeträdet ToTo. Gamla och samtida medlemmar bidrar både som låtskrivare och musiker. Joseph Williams står som medkompositör till sex av låtarna och David Paich fyra. Williams medverkar som bakgrundssångare och spelar synt, slagverk och keyboards på plattans samtliga låtar medan Paich spelar keyboards på fem låtar. Trummisen Simon Phillips spelar på Far From OverNot My Kind Of PeopleWhen I See You Again och Burning Bridges. Shannon Forrest spelar på SomeoneAll Forevers Must EndTake My Love och I’ll Never Know. Både tidigare medlemmarna Lee Sklar och Gov’t Mules basist Jörgen Carlsson spelar bas på några av låtarna medan Luke trakterar instrumentet på flera av dom andra. På Far From Over spelar Trevor Lukather gitarr, bas, bakgrundssång och syntar. ToTos nuvarande keyboardist Steve Maggiora skrev Take My Love tillsammans med Luke och spelar där keyboards samt sjunger bakgrundssång. Luke berättar vidare, ”Många får för sig att bara för att en medlem har slutat i bandet och nu gör sin egen grej så beror det på att vi blivit ovänner och inte vill spela tillsammans längre. Men den här plattan bevisar att så inte är fallet. Jag ville spela musik med mina gamla polare och samtidigt ha skoj. Det var riktigt skojigt och plattan låter väldigt bekant.”
 
David Paich, Joseph Williams och Luke står varandra väldigt nära än idag. Paich agerar som ToTos musikaliska motor även om han inte längre turnerar med bandet. Williams och Lukather är hundarna från Oz som tar bandet in framtiden. Luke fortsätter, ”Jag har jobbat med de här två snubbarna sedan jag var grabb. Jag beundrar deras talang och ville minska lite på min börda. Joe producerade plattan så jag kunde koncentrera mig på att bara vara artist. Paich är inte bara snubben som lärde mig hur man gör plattor utan han uppmuntrade mig att skriva låtar för ToTo och utmanade mig musikaliskt på alla vis. Jag älskar de här snubbarna och de gör det så lätt för mig. Vi gillar alla samma saker och har jobbat tillsammans större delen av våra liv. Det var som att komma tillbaka till kollot och mina bästa polare!” Han fortsätter, ”Joe är en fantastisk producent och låtskrivare och även Dave så…jag kunde slappna av och njuta av hela processen. Det är därför som plattan låter så bekant när allt detta blandas ihop. Inte medvetet…det bara händer när vi skapar tillsammans.”

Låtlista

  1. Far From Over
  2. Not My Kind Of People
  3. Someone
  4. All Forevers Must End
  5. When I See You Again
  6. Take My Love
  7. Burning Bridges
  8. I’ll Never Know

Extra InformationUtgivningsdatum
16 juni 2023

Tillgängliga format
CD, LP och digitalt

Online
http://www.stevelukather.com/
facebook.com/SteveLukather
twitter.com/stevelukatherinstagram.com/stevelukatherofficial