I mitt tycke släppte L.A. Guns en kanonskiva i 2019 års ”The Devil You Know”. Kanske hade bandet också turnerat med skivan i Sverige om det inte varit för Covid-19. Så vad gör man när man inte kan turnera och spela live som vanligt?

För Los Angeles födde och uppväxte Tracii Guns blev svaret att äntligen göra den soloskiva som format sej i tankarna ända sedan det glada 80-talet. Hans L.A. Guns var ett av banden som slog igenom på Sunset Strip under glam/sleaze/hårdrockseran i änglarnas stad. Förutom nämnda band har Tracii haft en karriär med massor av artistsamarbeten som t.ex. Guns´n´Roses, Brides Of Destruction med Nikki Sixx, Contraband med Michael Schenker och Devil City Angels. Nu fick han så tid för skivan som han enligt egen utsago borde ha gjort när han var 17 år.

Den idag 55 årige Guns drogs till den hårdare rocken redan i barndomsåren genom Led Zeppelin och Black Sabbath. Senare lyssnade han också på band som Def Leppard och Iron Maiden vilka också inspirerat till ”Evil And Divine”. Albumet har mixats av Traciis följeslagare och gode vän Adam Hamilton som också spelar trummor i både L.A. Guns och Sunbomb. Som sångare anlitades den mycket välrenommerade Michael Sweet som till vardags håller i mikrofonen i Stryper.

Med ett kort intro och ett primalskrik från Michael Sweet presenterar sig de båda huvudfigurerna i Heavy Metal dängan ”Life” som skulle kunna varit skriven av vilket NWOBHM band som helst. Bra fart och en öppning som lovar gott. I andra spåret ”Take Me Away” får vi ett smakprov på hur olika låtarna på skivan är. Här går det långsammare och låter mycket mörkare och man förstår att Tracii har lyssnat på Black Sabbath. Här visar Michael Sweet vilken lysande sångare han är då han verkligen får bekänna färg och tar i så det knakar. Ibland påminner han om Ralph Gyllenhammars kraftfulla stämma, ibland föreställer jag mig en getingstucken Birgit Nilsson! I ”Better End höjs tempot igen men kvar finns klara influencer av doom som följs av ”No Tomorrows” där det är Traciis tur att glänsa genom ett gitarrspel som skulle kunna vara hämtat från vilket som helst av Iron Maidens album från 1986 och framåt. ”Born To Win” blandar influencer från punk, Led Zeppelin och Iron Maiden. Titelspåret ”Evil And Divine” bjuder på fartfylld hårdrock som låter Ozzy men med en refräng av Ronnie James Dio.

Skivans ballad ”Been Said And Done” är ett vackert stycke som får mej att tänka på David Bowie men också Enrico Morricones ”Den onde, den gode och den fule”. ”Stronger Than Before” är den låt på plattan som ligger närmast Traciis vardag inom glam/sleaze rocken med sitt bluesiga sväng.

Om det finns något svagt spår på skivan så är det enligt mig ”Story Of The Blind” som är en högst ordinär hårdrockslåt och man börjar undra om Tracii har slut på idéer men låten följs upp av underbar doom i ”World Gone Wrong” och avslutas med rapp metal i ”They Fought”.

Jag närmar mig Sunbomb med viss skepsis eftersom jag ofta har tyckt att soloprojekt tenderar att bli väldigt personliga och därmed vara långt ifrån artistens förväntade ljudmiljö och ibland också ganska knepiga. Sunbomb låter inte heller som L.A. Guns eller Stryper så jag kan tänka mig att en del fans blir något besvikna. Tracii pratar om ett antal band som inspirerat honom i ungdomsåren och här har han lyckats göra en mycket varierad skiva där man kan höra bitar från alla band han nämner som inspirationskällor.

Man kan lätt tänka sej att när en gitarrist ger ut ett soloalbum blir det mycket gitarrsolon men så är inte fallet här. Visst är musiken gitarrbaserad och solon finns det men Tracii har ödmjukt koncentrerat sej på att låtarna ska bli bra och jag tycker han låter Michael Sweet briljera mer än honom själv. Adam Hamilton har också haft en stor inverkan på slutprodukten. Jag är mycket glatt överraskad över den musikaliska variationen och att samspelet mellan stjärnorna tycks fungera alldeles utmärkt. ”Evil And Divine” är en mycket bra skiva som kommer att snurra många varv hos mig.

Band: Sunbomb
Titel: Evil And Divine
Genre: Melodic Rock/AOR
Skivbolag: Frontiers Music s.r.l.
Releasedatum: 14 maj 2021
Bästa spår: ”Life, ”No Tomorrows” och ”Take Me Away”.

Av:Marcus Ahlberg