Samtidigt ger Joe ut en remastrad version av Blues Deluxe som släpps samma dag som dess eferföljare, 6 oktober på J&R Adventures/Provogue Records
Förbeställ den HÄR
 
Se den officiella videon för den senaste singeln som är en nytolkning av Bobby ”Blue” Blands klassiker Twenty-Four Hour Blues

”Världens mest upptagne bluesartist sjunger bättre än någonsin och han pumpar fortfarande ut bluesriff som får lyssnaren att stampa takten bättre än de flesta.” & ”Han är, kortfattat, den moderna bluesens kung.”

-Classic Rock Magazines Louder Sound
 
Det har gått 20 år sedan hans bäst säljande album Blues Deluxe gavs ut under det år som USAs regering deklamerat som ”bluesens år”. Plattan innehåller en blandning av originallåtar och nyarrangerade versioner av klassiker. Nu gör Joe Bonamassa en överblick över hur bluesen har utvecklats med Blues Deluxe Vol. 2 som ges ut den 6 oktober på J&R Adventures/Provogue Records. Den innehåller 2 nya originallåtar och åtta covers av några av de viktigaste artisterna inom bluesen som Bobby ”Blue” Bland, Peter Greens Fleetwood Mac och Albert King. På Blues Deluxe Vol 2 återvänder Bonamassa till sina rötter och bringar nytt liv i klassiska låtar och präglar dom med sin högst egna stil.
 
“Om du för 20 år sedan sagt att min karriär skulle varat så länge att jag skulle få uppleva 20-årsjubileet av den lilla plattan Blues Deluxe är jag säker på att jag skulle skrattat,” säger Bonamassa. ”Blues Deluxe var min sista chans efter jag dumpats av två stora skivbolag samt mitt bokningsbolag. Det var då min manager Roy Weisman hade sitt första heureka ögonblick. Vi skulle gå tillbaka in i studion och spela in. En platta som förhoppningsvis skulle staka ut vad som eventuellt skulle kunna bli min framtid.”
 
“På Blues Deluxe Vol. 2 frågade jag min käre vän Joe Smith att producera en platta som skulle höra ihop med jubileumsutgåvan av min första platta och förhoppningsvis visa hur jag utvecklats de sista 20 åren,” tillägger Bonamassa. ”Kontrasten mellan en kaxig 26-årigng och en etablerad 46-åring är betydande. Är glöden densamma som då? Är jag fortfarande hungrig i mitt spel? Är jag t o m bra nog att hylla mina hjältar än en gång? Svaret finns någonstans på den här plattan.”
 
”Då Joe frågade mig om jag ville producera Blues Deluxe Vol. 2 visste jag omedelbart vad han ville åstadkomma,” tillägger Smith. ”Jag ville att hans fans skulle höra en helt naturlig, avslappnad Joe som jag hör när han bara lattjar med gitarren. Han var verkligen närvarande och kände sig trygg och jag vet att han bara fångade momentet på varje tagning.”
 
För att fira aviseringen har Bonamassa gett ut plattans senaste singel Twenty-Four Hour-Blues, en glimrande nytolkning av Bobby ”Blue” Blands klassiska låt som återfinns på en av Bonamassas favoritplattor alla kategorier, Dreamer. Den nya versionen innehåller några av Bonamassas finaste sånginsatser och gitarrsolon. ”Avslutningssolot är enastående,” säger Smith. ”Den spelades in live och innehåller några passager som låter som något Joe aldrig tidigare spelat. Bandet är glödhett och Calvin Turner gjorde ett helt superbt arrangemang för stråkar och blås. Jag är oerhört stolt över den.”   
 
”En av anledningarna till de här nya inspelningarna var att jag ville se om jag mognat musikaliskt genom åren och om jag blivit en bättre musiker,” förklarar Bonamassa. ”Jag är glad att kunna konstatera att jag är en resor bättre sångare nu än för 20 år sedan, även om jag aldrig anser mig vara en riktig sångare. Men jag kan ta mig an en låt lite bättre än jag kunde då.”
 
Aviseringen av Blues Deluxe Vol. 2 följer på utgivningen av albumets första singel I Want To Shout About It som i original gjordes av Ronnie Earl and the Broadcasters. Bonamassas glädjefyllda version innehåller solon av organisten Reese Wynans och saxofonisten Paulie Cerra samt fina sånginsatser från Daniella DeAndrea och Charles Jones i slutet av låten. ”Shout About spelades från början in av Ronnie Earl and the Broadcasters med Darrel Nullisch på sång. Det är en tuff låt att sjunga som ligger högt och Joe kämpade och satte den. Det är en livlig partylåt. Joe har spelat den live senaste tiden och publiken gillar den verkligen,” säger Smith.

På plattan hörs även Reese Wynans (keyboards), Calvin Turner (bas), Almar Carter (trummor), Kirk Fletcher (gitarr) och Smith (gitarr) och andra höjdpunkter på plattan är Guitar Slims Well, I Done Got Over It, Bobby Parkers It’s Hard But It’s Fair och den nya låten Is It Safe To Go Home som skrevs för Joe av Josh Smith. ”Jag ville att han skulle ge allt när han lade sången,” säger Smith. ”Jag hade hört honom sjunga då han bara lattjade runt eller då vi producerat andra artister på ett sätt jag aldrig gjort på platta tidigare. Så låtarna valdes och skrevs utifrån det. Om du lyssnar på Twenty-Four Hour Blues och Is It Safe To Go Home så hör du att Joe lägger ner sin själ i sången.”

Han har precis fått sin 26:e förstaplacering på Billboards blueslista för hans fullmatade konsertfilm och album Tales Of Time när Bonamassa inom kort återvänder till Europa för tre veckors spelande på festivaler innan han återvänder till USA för en rad spelningar. Dessa inkluderar hans debut på Hollywood Bowl den 9 augusti med en exklusiv konsert med orkester som spelas in för framtida utgivning. Sedan väntar en höstturné i USA som går från kust till kust.

Utnämnd av Guitar World som “tveklöst världens främsta bluesgitarrist” är Bonamassa genom hela sin karriär känd för att ta risker och nyfiket utforska det okända. Hans senaste studioalbum Time Clocks är hans råaste och rockigaste hittills och som American Songwriter beskrev så här, “Bonamassa bryter ny mark samtidigt som han är kvar inom bluesens ramverk,” och ”det finns tillräckligt med bevis på att Bonamassa vägrar att vila på sina lagrar eller ta sin stjärnstatus inom bluesrocken för givet.”

Hyllad som “en närmast religiös upplevelse” av Classic Rock Magazine med låtar från hans senaste studioalbum Time Clocks som nådde förstaplatsen på Billboards blueslista fångar hans senaste konsertinspelning Tales Of Time en stratosfärisk spelning av bluesjätten på Red Rocks Amphitheatre där han visar upp sitt fenomenala gitarrspel och teknik som lyfter kvällen till himmelska nivåer. Projektet producerades av hans flerårige medarbetare och producent Kevin Shirley (Led Zeppelin, Iron Maiden, Journey).
 
“Den här konserten är vår mest nyskapande och största produktion hittills och fokuserar på mitt mest ambitiösa studioalbum,” kommenterade Bonamassa. ”Mitt band var ett formidabelt kraftpaket den kvällen och det var verkligen en speciell kväll.”

OM JOE BONAMASSA
Bluesrockens superstjärna Joe Bonamassa är idag en av världens mest hyllade musiker. Som trefaldigt GRAMMY-nominerad och 13-faldigt Blues Music Award-nominerad (har vunnit 4 gånger) fick ah sin 26:e förstaplacering på Billboards bluesalbumlista med Tales Of Time en explosiv och omfattande livekonsert på DVD och platta som spelades in i den makalösa miljön på Red Rocks Amphitheatre, Colorado, USA i augusti 2022. Han är endast i 45-årsåldern men har redan blivit en legendar med en omfattande katalog av inspelningar i en mängd olika genrer. Han har givit ut över 40 album, både studio- och liveinspelade samt samarbeten i sidoprojekt som Black Country Communion och Rock Candy Funk Party.
 
Bonamassa är en flitig låtskrivare som alltid expanderar sin musikaliska horisont. Hans jobbkapacitet verkar outsinlig vare sig det är i studion eller på turné eller samarbeten med andra artister för att skapa ny musik. På senare år har han producerat flera plattor med artister som Joanne Shaw Taylor, Marc Broussard, Larry McCray, Jimmy Hall och andra för hans skivbolag KTBA Records och har också nyligen lanserat Journeyman LLC som är ett fullskaligt management, skivbolag, konsertpromotor och marknadsföringsbolag som skapar uppmärksamhet åt artister världen runt. En av höjdpunkterna är Crown av blueslegendaren Eric Gales som nominerades för en GRAMMY i kategorin Contemporary Blues Album 2023.
 
Bonamassa har synts i tidningar som Esquire, Wall Street Journal, Parade, Rolling Stone och American Songwriter och prytt omslaget på Guitar World, Guitar Player, Vintage Guitar, Guitarist och Classic Rock Magazine. Hans välgörenhetsorganisation Keeping The Blues Alive ger bidrag och resurser till skolor och artister med behov och har till dags dato stöttat över 91 000 elever och samlat in mer än 2 miljoner dollar i donationer.