The Black Crowes – Shake Your Money Maker

Med influenser som Rolling Stones, Aerosmith, Lynyrd Skynyrd och Free slog The Black Crowes ner som en atombomb 1990. Det här var ett genuint band med attityd och sväng som tilltalade både inbitna hårdrockare, älskare av sjuttiotalsrock och sydstatsrock. Ledda av bröderna Chris och Rich Robinson på sång respektive gitarr fick bandet några duktiga hits. Råfräcka Otis Redding covern ”Hard To Handle” har jag spelat i flera konstellationer under åren och originalmaterial som ”Jealous Again” och ”She Talks To Angels” går inte av för hackor. The Black Crowes fortsatte sitt segertåg över världen med ”The Southern Harmony And Musical Companion” (1992) med ultracoola hitsen ”Remedy” och ”Sting Me”.

Bandet splittrades 2013 då en mångårig konflikt mellan Chris och Rich kulminerade. De svor då på att aldrig tala eller spela med varandra igen. 2019 lyckades den legendariske amerikanska radioprofilen Howard Stern få bröderna att återförenas. Black Crowes blev något av ett crossover band på ungefär samma sätt som The Quireboys, Electric Boys och The Creeps som var stora samtidigt. Du behöver nödvändigtvis inte vara hårdrockare för att uppskatta dessa band.
The Black Crowes har totalt sålt drygt tjugo miljoner album och kallats ”The most Rock’n roll band in the World”. Om du av någon anledning missat debutalbumet som startade framgångssagan gör du dig själv en otjänst om du inte lyssnar in dig på ovan nämnda hits. Även spår som ”Twice As Hard”, ”Sister Luck” och ”Seeing Things” svänger som en jordbävning och är väl värda att låna ett öra eller två till.

Peter ”Amber St Pete” Johansson