De svenska symfoniska metallegenderna THERION har återvänt för att leverera ännu ett mästerverk – och fullbordar Leviathan-trilogin. Med mer än 35 år på nacken var bandet kring geniet Christofer Johnsson ett av de första att kombinera metal med symfoniska och orkestrala element redan på 90-talet, och anses vara en av de mest stildefinierande grundarna av symfonisk metal idag. Nu fortsätter bandet sitt arv genom att släppa den tredje delen av Leviathan-trilogin, Leviathan III, som släpps den 15 december 2023 via Napalm Records. Bandet fortsätter med sin mångsidiga och stilkombinerade musikaliska resa, som också formas av den grundläggande linjen från dess föregångare Leviathan och Leviathan II. 

Albumet börjar med den kraftfulla ”Ninkigal”, som katapulterar lyssnaren direkt in i THERIONS dramatiska universum med skickligt utformade kompositioner och operasång av Lori Lewis, omväxlande med dystert growlande och tilltalande melodier. Den följs av ”Ruler of Tamag”, förtrollande med ett mjukt akustiskt gitarrintro och kvardröjande kvinnlig sång som öppnar upp för ett sagoliknande scenario från gamla tider. Detta brister sedan ut i ett tungt spår med dystra partier, som bygger upp till en fascinerande partiturliknande symfoni. THERION hämtar än en gång charm från modet att blanda stilar som sträcker sig från gotiska delar till melodisk death metal och neo-klassiska element till power metal på ett komplext och mångsidigt sätt, och utmanar därmed sina lyssnare som bevittnas på ”Twilight of the Gods”. Låten levererar det finaste av episk och symfonisk metal, och hittar en harmonisk och balanserad blandning mellan gitarrer, kör och orkester. Låtarna är snabbt engagerande och använder skickligt catchy melodier, vilket framgår av upplyftande spår som ”An Unsung Lament” och ”Baccanale”. Framåtsträvande melodier kombineras med rockelement, medryckande texter och körpartier, medan livliga ”Maleficium” är uppbyggd kring en duett mellan Thomas Vikström och Lori Lewis. Stomping ”Ayahuasca” är en sann musikalisk resa med manskör och psykedeliska inslag, medan snabba ”Nummo” bjuder på fantastiska hårda gitarrexplosioner och de finaste klassiska sångerna och körerna.  

Sammantaget lutar kompositionerna åt det magnifika och teatraliska och erbjuder en stor variation av musikstilar samtidigt som de skickligt suddar ut gränserna mellan metal och klassisk musik. Med sitt senaste opus, Leviathan III, bevisar geniet Christofer Johnsson än en gång sin otroliga talang, och att THERION har fulländat sin alldeles egna kombination av mångsidiga stilar – vilket resulterat i skapandet av en egen symfonisk liga. 

THERION are:
Christofer Johnsson – guitars and keyboards
 Sami Karppinen – drums
 Nalle “Grizzly” Påhlsson – bass
 Thomas Vikström – lead vocals
 Christian Vidal – guitar
 Lori Lewis – vocals
 
 THERION online:
 WEBSITE
 FACEBOOK
 INSTAGRAM
 X

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *