Svenska symfoniska metalbandet THERION har avtäckt den första singeln, ”Twilight of the Gods”, från deras kommande album, Leviathan III, som släpps den 15 december 2023 via Napalm Records! Med det nya albumet återvänder THERION för att leverera ännu ett mästerverk – att uppfylla Leviathan-trilogin. Med mer än 35 år under bältet anses bandet kring hjärnan Christofer Johnsson vara en av de mest stildefinierande akterna inom symfonisk metal. Ända till idag hävdar Johnsson att schweiziska Celtic Frost och deras sätt att kombinera operasång och orkesterinstrument i slutet av 80-talet som en av hans främsta influenser tillbaka på tiden, vilket ledde till THERIONs Symphony Masses (1993) och Lepaca Kliffoth (1995) att sätta scenen för genren i början av 90-talet, följt av den symfoniska metalmilstolpen Theli 1996.

”Twilight of the Gods” levererar det finaste av episk och symfonisk metal, och hittar en harmonisk och balanserad blandning mellan gitarrer, körer och orkester. Följ med THERION på deras mångsidiga musikaliska resa och se den helt nya officiella musikvideon till ”Twilight of the Gods” nedan!

Kolla in den officiella musikvideon till ”Twilight of the Gods” HÄR:

Albumet startar med den kraftfulla ”Ninkigal”, som slungar lyssnaren direkt in i THERIONs dramatiska universum med skickligt utformade kompositioner och kvinnliga operavokaler av Lori Lewis, omväxlande med dystra morrande och tilltalande melodier. Den följs av ”Ruler of Tamag”, förtrollande med ett mildt akustiskt gitarrintro och kvardröjande kvinnlig sång som öppnar upp för ett sagoliknande scenario från gamla tider. Detta bryter sedan ut i ett tungt spår med dystra partier, som bygger upp till en fascinerande partiturliknande symfoni. THERION hämtar åter charm från modet att blanda stilar från gotiska delar till melodisk dödsmetall och neoklassiska element till power metal på ett komplext och mångsidigt sätt, och utmanar därmed sina lyssnare. Låtarna är snabbt engagerande och använder skickligt medryckande melodier, vilket bevittnas på upplyftande låtar som ”An Unsung Lament” och ”Baccanale”. Framryckande melodier kombineras med rockelement, fängslande texter och körpartier, medan livliga ”Maleficium” är uppbyggd kring en duett mellan Thomas Vikström och Lori Lewis. ”Ayahuasca” är en sann musikalisk resa med en manskör och psykedeliska inslag, medan snabba ”Nummo” erbjuder fantastiska hårda gitarrexplosioner och den finaste klassiska sång och körer.

Leviathan III tracklisting:     
1          Ninkigal
2          Ruler Of Tamag
3          An Unsung Lament
4          Maleficium
5          Ayahuasca
6          Baccanale
7          Midsommarblot
8          What Was Lost Shall Be Lost No More
9          Duende
10        Nummo
11        Twilight Of The Gods
 
Leviathan III will be available in the following formats:
6-Page Digipak CD
2LP Gatefold in Black
2LP Gatefold Silver LTD to 500 copies
Die Hard Deluxe Edition Gold / Black Marbled Album Cover Slipmat, Covert Artprint & Alternative Album Cover Artprint LTD to 300copies
Digipak Bundle Pendant, Cotton Bag, Patch
Digipak & Shirt Bundle Shirt

[photo credit: Mina Karadzic]

THERION:
Christofer Johnsson – Gitarr och Keyboards
Sami Karppinen – Trummor
Nalle “Grizzly” Påhlsson – Bas
Thomas Vikström – Sång
Christian Vidal – Gitarr
Lori Lewis – Sång