Thin Lizzy firar 50-årsjubileum!

I dag för 50 år sedan, fredagen den 13 februari 1970, spelade Thin Lizzy sin första konsert någonsin. Det skedde på Cloghran School Hall nära Dublins flygplats.

Originaluppsättningen bestod då av en kvartett med Philip Lynott på sång och bas, Eric Bell på gitarr, Brian Downey på trummor och Eric Wrixon på på organ och flöjt(!).

Redan innan bandets första spelning kallades de för en supergrupp, med Phil som tidigare var med i Skid Row (det riktiga Skid Row med Gary Moore på gitarr, inte det amerikanska 80-talsbandet), Eric Bell hade lirat med Van Morrison i bandet Them liksom Eric Wrixon, och Brian Downey kom från bluesbandet Sugarshack, som hade en hit med ”Morning Dew”. Eric Wrixon lämnade sedan bandet redan i juli samma år men fortsatte att spela och turnera med andra band i Europa fram till sin död 13 juli 2015.

Repetitionerna började i januari 1970 på The Countdown Club på Mary’s Street i Dublin, där de också kom fram till bandnamnet som från början var Thin Lizzie, efter en seriekaraktär i Dandy Comic vid namn Tin Lizzie. I juli samma år, i samband med att de släppte sin första singel, ”The Farmer”, ändrade de bandnamnet till Thin Lizzy. Singeln är i dag för övrigt värderad till ca 15.000 kronor bland hugade skivsamlare.

Eric Bell turnerar än i dag med sitt The Eric Bell Trio och Brian Downey spelar med sitt band Alive and Dangerous, vilka båda har besökt Sverige de senaste åren med sina respektive band. Philip Lynott lämnade oss som bekant tragiskt redan den 4 januari 1986.

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!