Fire Inside är hämtad från kommande plattan Navigation Blues som ges ut den 30 september på Provogue/Mascot Label Group.

 Se textvideon här

Enligt Thorbjørn är låten inspirerad av en av bandets störst influenser, det legendariska rockbandet ZZ Top. ”Låten skrevs direkt efter att Dusty Hill dog förra året och jag kände att jag var tvungen att hylla bandet som är en av mina stora favoriter,” minns han. ” Jag kan inte komma ihåg hur många gånger jag hamnat på ett hotellrum efter ett gig där ZZ Tops Tres Hombres spelas på full volym med ett gäng kalla öl!”

7-mannabandet Thorbjørn Risager & The Black Tornado har de senaste 20 åren sicksackat sig runt Skandinavien, Europa, Kanada, USA och Asien. De har trollbundit sin publik med sin unika scennärvaro och ett sound som blandar Chicago-blues, boogie och rock n roll och Thorbjørns röst som låter som där Ray Charles, Van Morrison och Billy Gibbons röster möts. De har fått publiken i extas på några av Europas största festivaler, skumma blues- och jazzklubbar jorden runt och agerat förband åt Bonnie Raitt och uppträtt tillsammans med sådana som Buddy Guy, Doule Bramhall III och Robben Ford.

Risager växte upp i småstaden Jyllinge cirka 3 mil utanför Köpenhamn. Han brukade sitta i stadens hamn och spana in då solen gick ner bakom horisonten. Där bland alla molnen och det orörda landskapet i fjärran medan vinden blåste lätt över fjorden där gamla vikingalegender utspelat sig brukade han fundera och reflektera över världen bortanför.

Bandet är riktiga veteraner på vägarna och har efter bildandet i Köpenhamn turnerat mellan 9 och 10 månader om året. Men det är inget de tar för givet, ”Varje konsert är unik. Du ser på publikens leenden och reaktioner och vet då att vad vi gör funkar.”

Under sina långa turnéer har bandet skaffat sig fans i varje vrå av världen inklusive Elwood James själv d v s Dan Ackroyd som hyllar deras heta rhythm & blues och säger att Risager ”got a great voice, great delivery and feels the blues… The songs are original, but sound like they come from a Stax recording session circa 1965.”

Navigation Blues öppnar med titelspåret som är en sepia-färgad, blues med gammaldags stomp där Risager sjunger längtansfullt, ”Truckloads of darkness here, and my matches are soaking wet…will this black night ever end.” Efter den hör vi Watch The Sun Go Down som drivs av rullande rytmer och brännande gitarr-lick a la ZZ Top i en sydstatsdoftande rocker som är det perfekta ljudspåret till en solnedgång i ett ökenlandskap då den första svalkan sveper in och man trampar gasen i botten mot en Tarantino-liknande horisont.

Efter 20 år på vägarna har bandet skaffat sig en enastående förmåga att veta vad som får deras publik att stampa takten och resa sig upp för att dansa med både själ och hjärta. På Navigation Blues använder de all sin skicklighet oavsett om det är blues som från en veranda som på The Way You Make Me Feel eller taklyftare som Fire Inside eller Headed For The Stars till den ömsinta smärtan på Blue Lullaby och Heart Crash. Men deras känsla för äventyrligheter är aldrig långt borta vilket hörs i rock n rollen på Hoodoo Lover eller boogien på Taking The Good With The Bad.

Från deras enkla start i Jyllinges hamn har de gått via barerna i Köpenhamn till idag då de regelbundet spelar inför 1000 personer i hemlandet Danmark, Sverige och Tyskland och vidare ut i världen. Trots att de har kammat hem internationella priser, framträtt i TV och hyllats av en Hollywood-legendar känner Thorbjørn Risager & The Black Tornado att de precis har börjat.

“Vi har startat från botten och jobbat oss upp på det gamla viset,” säger han eftertänksamt. ”Om du vill leva på att lira blues så räcker det inte med att turnera i ett enda land så det är riktigt spännande att spela lite varstans.”

Bandet är i toppform och kommer att spela sina nya låtar runt om i Europa under resten av 2022. ”Att spela live inför en publik får dig att känna dig levande. Det är det bästa sättet att beskriva det tycker jag. Det känns bra att leva,” säger han med ett leende.

The Black Tornado Band
Thorbjørn Risager Sång, akustisk gitarr, electrisk gitarr
Emil Balsgaard Piano, orgel, wurlitzer, klavinet, farfisa
Joachim Svensmark Electrisk gitarr, acustisk gitarr, synthesizer, piano, fiol, trummor, slagverk, glockenspiel, mandolin
Kasper Wagner Altsax, tenorsax, baritonsax, flöjter, klarinett
Hans Nybo Tenorsax, basklarinett
Peter W Kehl Trumpet, kornett, trombon, slagverk
Søren Bøjgaard Bas, Moog-bas, baritongitarr, synthesizer, piano, slagverk
Martin Seidelin Trummor, slagverk

Tracklisting
 
 1. Navigation Blues
 2. Watch the Sun Go Down
 3. The Way You Make Me Feel
 4. Fire Inside
 5. Blue Lullaby
 6. Taking the Good With The Bad
 7. Whatever Price
 8. Time
 9. Something To Hold On To
 10. Hoodoo Lover
 11. Headed For The Stars
 12. Heart Crash