Topplistan! Årets 20 Bästa Album 2020 enligt Magnus Blomqvist. Del 2. Plats 10-1.

Egentligen är det helt sjukt. Vilket år vi har haft som älskar rock och metal i alla dess former. Jag kan avslöja redan nu att för att få en plats på mina 10 bästa album för året så krävdes det minst 8/10 i betyg. Två album var snubblande nära tian och gruppen som intog första platsen var årets enda guldtia. Trots att samtliga fick höga betyg var placeringarna ändå givna. Det gick otroligt snabbt att sätta ihop listan. Jag trodde att jag skulle behöva lyssna om och leta efter detaljer men redan på tio minuter satt samtliga placeringar och jag känner mig fortfarande till freds med de val som föll. Nog pratat. Nu åker vi.

10: Perfect Plan – ”Time For A Miracle”.

Åh herrejösses. Hur skulle detta gå egentligen? Den så alltid svåra uppföljaren till en hyllad debut. Det var dags för ett mirakel och ett mirakel var vad vi fick. Kent Hilli sjunger om möjligt ännu bättre och albumet som helhet är på alla sätt bättre än debuten. Oerhört snyggt jobbat och en tionde plats på min lista.

9: Stagman – ”Kejsarens Nya Kläder”.

Tredje soloalbumet sedan 2017. Visserligen har vi hört om hårt arbetandes musiker men Stagmans inspiration och lust till att åter skriva på svenska verkar inte ha mattats. Jag älskade äktheten i debuten ”Är Ni Kvar Därute?”, hyllade efterföljande ”Moder Jord” för att den tog klivet vidare och visade hur Stagman utvecklats och med ”Kejsarens Nya Kläder” känns han så självklar och säker att ingen annan svensk soloartist kommer i närheten. Årets i särklass bästa album på svenska!

8: Bonfire – ”Fistful Of Fire”.

Bonfire är en grupp som hade sin framgång och största hits för så många år sedan att man nästan glömt av dem. Dessutom är Claus Lessmann som sjöng och skrev nästan allt material sedan drygt fem år inte kvar i gruppen. Det kändes som att det var dags att vässa pennan för en sågning. Det enda som återstod var några genomlyssningar och sedan skulle svärdet dras och gruppen halshuggas för gott. Det slutade dock aldrig så. Istället lämnade inte albumet min playlist förrän många månader senare och Alexx Stahl var en nyfunnen hjälte som jag fullt och helt tagit till mitt hjärta. Årets största överraskning!

7: Hank von Hell – ”Dead”.

Vitmålad i ansiktet och med svarta ögon förväntar man sig en tung och eländig pjäs fylld med ångest när herr Von Hell ska beskriva sin allra tyngsta period i livet. Istället bjuds man på ”Disco”, Bon Jovi körer och keyboards. Årets prestation går till Hank som lyckas med konststycket att få dig att sjunga med i låtar som egentligen handlar om destruktivitet, död och misär. Tacka Tom Delgaty för det!

6: Gathering of Kings – ”Discovery”.

Varför ändra på ett vinnande koncept? Första albumet ”First Mission” var ett melodiskt mästerverk och uppföljaren trampar på i samma spår. Victor Olsson och Alexander Frisborg är för melodisk rock vad Lennon/McCartney var för pop. Ron och Nina Dahlgren styr skeppet med lika säker hand som senast och har även sett till att tighta till själva gruppen vilket nu medfört att vi har ett band för framtida live framträdanden. Kort sagt ett mästerverk som borde finnas i allas skivback.

5: The Night Flight Orchestra – ”Aeromantic”.

Jag älskar nattflygar orkestern! Verkligen verkligen älskar dem! Det här är ett mästerverk på alla sätt såväl låtmässigt som produktionsmässigt. Björn Strid sjunger så ofattbart bra och musikerna är så melodiskt skickliga att ståpälsen inte går att hindra. Vore det inte för ett annat ”flyg” band och några gäng med ungdomar från huvudstaden hade detta plan landat på bana nummer ett i stället för fem.

4: H.E.A.T – ”ll”.

Äsch! Just som gruppen levererar sitt bästa album sedan 2014 hoppar Erik Grönwall av. De raderna hade jag aldrig skrivit när han presenterades för jag var väldigt tveksam men i dag gråter jag en skvätt när beslutet är ett faktum. Men ska man hoppa av ska man göra det på topp och av Eriks fyra studioalbum är det inte det bästa men inte långt därifrån. Det här är på toppen av vad bandet genom tiderna faktiskt levererat. Och framförallt det höjer sig ännu ett snäpp live och går från fantastiskt till sagolikt. Spelningen på Trädgår’n i Göteborg var utan tvekan årets musikaliska höjdpunkt. Tack för allt Erik. Hoppas att vi hörs och ses igen.

3: Confess – ”Burn Em’ All”.

Det är bara att konstatera. Det finns ingen som levererar röjig sleaze rock med Def Leppard refränger bättre i världen just nu än Stockholmska Confess. Efter massa otur och missflyt bevisar de här att mästerverket ”Haunters” inte var ”a stroke of fluke” utan de har tagit ytterligare kliv i låtskrivar kvalité och med större resurser i form av ett skivbolag som tror på dem även produktionsmässigt. Åh, man vill bara höja volymen och röja loss! Har du ännu inte bekänt till denna tro rekommenderas ett besök snarast i närmsta skivhandlarkapell!

2: Wildness – ”Ultimate Demise”.

Jag har egentligen varit säker länge. Trots endast ett album i bagaget när jag såg dem live för första gången. Trots byte av sångare till album nummer två. Trots att jag inte är en manager eller pr agent. Wildness är ett band som inte har några gränser. Sverige är inte tillräckligt stort. Titta på betygen från utländska medier för detta album så förstår ni att Wildness har allt som krävs för att bli hur stora som helst i Europa, Asien och kanske till och med i USA. Om de kommer att bli det är en annan sak som tiden får utvisa. Det är ju aldrig särskilt lätt och med en pandemi omöjligt men som sagt kvaliteten finns. Länge länge hade jag Ultimate Demise som årets bästa album och det har allt som jag älskar med musik. Här finns melodi, hooks, refränger, musikalitet, riff och sång som jag inte har upplevt sedan Europe var som bäst. Finns det en rättvisa i världen kommer Wildness vara bandet vi alla talar om 2021 när vi åter möjligtvis får gå på konserter igen.

1: Cats In Space – ”Atlantis”.

Egentligen förstår jag det inte. Jag som inte äger ett enda 70 tals album från varken Queen, ELO eller 10 CC. Faktiskt inte något annat album från 70 talet alls. Men Cats In Space dom älskar jag. Scarecrow etta 2017. Daytrip To Narnia etta 2019 och nu Atlantis etta 2020. Kanske beror det på hur det hela började. Cats In Space är nämligen ett band som jag nästan enbart lyssnar på hemma. Nästan aldrig i bilen. I stort sett också alltid med hörlurar. Aldrig högt. Lagom volym. Katterna är som ett vällagrat vin eller fin whisky. Något jag njuter av. Här finns så mycket att upptäcka att jag skulle kunna hålla på hela dagen. Men jag struntar i det. Jag konstaterar bara att förstaplatsen aldrig var hotad denna gången heller och älskar du AOR/Melodic Rock kommer du älska detta album lika mycket som jag.

Bonus: Årets Bästa Låt. (ar)

Det är så svårt att bara välja ut en. Faktiskt helt omöjligt. Jag lyckas dra ner det till fem men sen är det egentligen vilket humör jag är på. Här är iallafall de fem låtar jag lyssnat mest på 2020:

  • Bonfire – ”Gotta Get Away”
  • Gathering Of Kings – ”Heaven On The Run”
  • Magnum – ”Where Are You Eden?”
  • Wildness – ”Borderline”.
  • Stagman – ”Kejsarens Nya Kläder”

God Jul 🎅

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!