Lyssna på Queen Charade härhttps://youtu.be/_yUoW8Ar4jY

Ett munspel river upp damm över det gitarrdrivna gunget på låten Queen Charade som är en blinkning åt operan Queen of Spades som undersöker en femme fatales karaktär med många ansikten som kan manipulera män med sin list snarlikt en kortspelare. David Paich berättar, ”Den här låten om en hängiven spelare och en illistig baronessa fick jag inspiration efter att jag gjort några grejor på Keith Richards soloplatta.” Den första singeln som gavs ut från den kommande plattan var Spirit of the Moonrise som kan ses här: https://youtu.be/yE6ObiOwqgA
Då den gavs ut sa Paich så här, ”Det är en återkommande dröm jag har om en uppriven tjej som kör omkring i månskenet. Den har förbryllat mig många nätter…”
 
Boz Scaggs. Mötley Crüe. Steely Dan. Bryan Adams. George Martin. Michael Jackson. Quincy Jones. P!NK. Aretha Franklin. Miles Davis. The Doobie Brothers. Stevie Nicks. Dolly Parton. Jessie J. Cher. Rod Stewart. Tina Turner. Michael McDonald. Joan Baez. Ray Charles. Elton John. Barbra Streisand…och många fler. Om du har lyssnat på musik de senaste 50 åren, med vilken som helst av ovanstående artister, så har du hört David Paich. Musiken är ljudspåret till våra liv och David är en av dess kreatörer.
 
Han fick musiken i arv av sin far, jazzikonen, musikern och arrangören Marty Paich. ”Jag träffade Jimmy Webb vid 10 års ålder då min pappa jobbade med honom,” minns han. ”Min pappa tyckte jag skulle skriva låtar eftersom jag skrev poesi. På något vis såg han att jag hade potential att skriva texter. Jag följde i Jimmy Webbs fotspår till dess Elton Johns första platta kom ut 1970.  Där hittade jag min väg inom musiken. Efter det fortsatte jag att suga i mig alla fantastiska låtar.” Tillsammans med sin far skrev han bl a Light The Way till Ironside som de vann en EMMY® för bästa låt eller tema år 1974.
 
Tillsammans med Boz Scaggs skrev han låtarna Miss SunLido Shuffle och Grammy-belönade Lowdown från den platinasäljande plattan Silk Degrees.
 
Vid ungefär samma tid nästlade han och barndomsvännen tillika trummisen Jeff Pocaro sig in på två album med Steely Dan som hjälpte dem att finna något av sin musikaliska inriktning. Paich och David Foster skrev Got To Be Real tillsammans med Cheryl Lynn vilken satte raketfart på hennes karriär inom discomusiken. Allt sammantaget gjorde honom till en av musikerna man vände sig till inom musikernas A-lag. Paich beslöt att tiden var mogen för honom och Jeff att bilda sitt eget band, det som vi alla känner som Toto

Tillsammans med sina kompisar i Toto arrangerade och framförde David låtar på Michael Jacksons legendariska album Thriller och Bad. ”Ett av mina starkaste minnen är samarbetet med Michael Jackson på det bästa säljande albumet någonsin, Thriller, då jag hjälpte till att arrangera duetten med Jackson och Paul McCartney på This Girl Is Mine. Det är fortfarande en musikalisk höjdpunkt i min karriär.”
 
De senaste åren har David, tillsammans med Toto, upplevt något av en renässans i popularitet som få andra band så här långt i karriären och har numera en stor publik över hela världen som spänner över flera generationer. Faktum är att Africa har streamats över 1 miljard gånger och är en av de låtar i musikhistorien som samplats och gjorts covers på flest gånger av bland andra Jay-Z, Pitbull, Ellie Goulding och Weezer.
 
Den sexfaldigt Grammy®-belönade Paich har biddragit till över 2000 plattor och format popmusiken som låtskrivare, artist, producent, arrangör, sångare och huvudsaklig låtskrivare åt Toto. Med Toto har Paich gett ut 17 album, sålt över 40 miljoner plattor och streamats över 3 miljarder gånger. Paich skrev, eller var med och skrev Totos största hits, Hold The LineRosanna och Africa.
 
Som många andra minnen och souvenirer är musik något vi vårdar ömt. Vi dammar av våra favoritlåtar när vi behöver dom och lägger sedan tillbaka dom i minnets skattkammare för att sedan återupptäcka dom flera år senare. Med sin enorma katalog av låtar har han länge haft funderingar på en soloplatta.  Covid gav honom möjligheten att kolla igenom sitt arkiv igen och resultatet blev en samling låtar som han burit med sig i många år. Han berättar, ”Tiden verkade rätt för att få ihop något. Några av dessa är verkligen bortglömda pärlor. Jag hade inte varit i min studio på ett tag och jag återkom hela tiden till dom här låtarna. Jag återupptäckte dom i förhoppning om att kunna foga samman dom som ett musikpussel.”
 
Trots att det är ett soloalbum kunde Paich inte låta bli att bjuda in sina vänner. Han har sällskap av Joseph Williams som medproducent och sångare och han välkomnade alla såsom Totos Steve LukatherBrian EnoMichael McDonaldRay Parker JrDon Felder och Steve Jordan från The Rolling Stones.
 
Omslaget är en poetisk, nostalgisk representation av plattans koncept. Den innehåller en mängd av minnen som Paichs fru sparat genom åren. ”Jag hoppas att plattan ger en inblick i andra sidor av mig. Dom som man aldrig tidigare hört i min musik.”
 
Musiken är ljudspåret i våra liv. För David är den så mycket mer än ljudspåret till hans liv. Som en av dess kreatörer är den hans liv.