Vandenberg är tillbaka!

Det ikoniska bandet återuppstår med nya medlemmar som inkluderar Ronnie Romero på sång!
– Där Whitesnake möter Rainbow –
Vandenbergs nya studioalbum 2020 ges ut den 29 maj på Mascot Records/Mascot Label Group.

VANDENBERG är tillbaka med nya medlemmar och en ny platta. Det kommer tillbaka vrålandes och med mullrande åsklika riff som om de aldrig försvunnit. 2020 ges ut den 29 maj på Mascot Records som är en del av Mascot Label Group som också huserar andra hårt rockande murbräckor som Black Stone Cherry, Black Country Communion, Monster Truck, Crobot och Shaman’s Harvest.

Vandenberg. Ett namn med gyllene anor, ledda av gitarrhjälten Adrian Vandenberg gav den holländska kvartetten ut tre fantastiska plattor i början och mitten av 80-talet: det självbetitlade debutalbumet från 1982 (som innehåller US-hiten Burning Heart), Heading For A Storm (1983) samt Alibi (1985). Bandet fick stora framgångar och rosades av kritikerna. De turnerade i USA, Japan och Europa och spelade med bland andra Ozzy Osbourne, KISS, Rush, Scorpions och Michael Schenker.

Sedan dess har gitarristen rönt en mängd framgångar. Han var medlem av Whitesnake i tretton år då det var som mest populära och spelade gitarrsolot på deras topplisteetta Here I Go Agin. Han duellerade i flera år med Steve Vai vilket fortfarande händer då och då. Han var medlem i den kortlivade supergruppen Manic Eden. På senare tid har han visat att hans skicklighet ännu är intakt med Vandenberg’s MoonKings.

Ett genidrag av gitarristen var att ta in chilenskfödde Ronnie Romero på sång. Han är en enorm talang som skaffat sig ett fantastiskt gott rykte de senaste åren som medlem av Ritchie Blackmore’s Rainbow.

“Jag behövde en otroligt bra sångare för att använda mig av namnet Vandenberg och Ronnie motsvarade samtliga krav som jag hade. Vi började chatta via Facebook och jag frågade om han var intresserad av att gå med i bandet. Det visade sig att han var ett stort fan, så som jag är ett av hans fans, så vi träffades i Madrid där han bor för att se om vi trivdes ihop och det gjorde vi verkligen.”

“Så snart jag visste att Ronnie var med så började jag skriva låtar som skulle passa hans fantastiska röst. Sedan träffades vi återigen i Madrid för att göra demos på min iPad så som jag oftast gör.”

Romero själv minns hur viktig Adrian Vandenberg varit för hans egen utveckling.

“Anledningen till att jag började sjunga var då jag som tonåring hörde det akustiska livealbumet Starkers In Tokyo med David Coverdale och Adrian Vandenberg. Så du förstår att jag är otroligt exalterad och hedrad av att vara sångare i bandet Vandenberg.”

Rytmsektionen för den nya uppställningen består av de två holländarna Randy van der Elsen på bas (från NWOBHM-hjältarna Tank) och trummisen Koen Herfst (Bobby Kimball (ex Toto) Epica och Doro). Vandenberg fortsätter:

“Koen har röstats fram som nederländernas bästa trummis ett flertal gånger. Han spelar med den glöd som skulle få många bra trummisar som t ex John Bonham och Ian Paice att le förnöjt. Randy blev mig varmt rekommenderad och har stor erfarenhet. Liksom Koen är han en fantastisk musiker.”

På plattan hörs även två andra hyllade musiker nämligen basisten Rudy Sarzo (Whitesnake, Ozzy Osbourne, Quiet Riot, Dio, Queensryche) och trummisen Brian Tichy (Whitesnake, Ozzy Osbourne, Foreigner, Billy Idol).

Plattan är producerad av Bob Marlette (Black Sabbath, Alice Cooper, Marilyn Manson, Rob Zombie). Vandenberg förklarar varför:

”Jag åkte till Los Angeles för att träffa några producenter varav Bob var en av dem och hans känsla för melodier och hårt rockande driv var precis vad jag var ute efter och vi klickade direkt. Vi jobbade i Bobs egen studio i LA i tre veckor och sedan gjorde jag lite extra pålägg i min egen hemmastudio.”

Plattan innehåller nio nyskrivna låtar av Vandenberg men en låt är bekant för fansen. Det är nyinspelningen av Burning Heart som kanske är bandets mest kända låt. Vad som är genomgående för albumet är melodier, driv, styrka och klass.

”Det är dags att sätta på säkerhetsbältena just när alla kände sig trygga,” förklarar gitarristen. ”Jag längtar efter att få spela live med det här bandet!” säger Romero.

”Den finns en otrolig energi i det här bandet,” sammanfattar Vandenberg. ”Vi är inte ute efter någon nostalgi för att försöka återskapa det vi gjorde förr. Detta är ett nytt dynamiskt band med en historia och ingen är gladare än jag hur saker och ting utvecklat sig.”