Adrian Vandenberg berättar, ”SIN (synd). Endast ett litet ord med tre bokstäver men med en enorm innebörd. Det kan beskriva allt från en liten vit lögn till ett mord. Så ordet förtjänar en kraftfull, tung, episk låt för att göra det rättvisa.”
 
Den första singeln från plattan, House On Fire, kan ses här: https://youtu.be/k-pekCtZWI8. Adrian Vandenberg berättar, “Som alla andra band och artister var vi tvungna att stanna upp då vi såg oss själva liksom spela med i en film a la Hollywoods Outbreak-filmer under pandemin. Och vi hade inte ens sökt rollen. Ni förstår själva att vi var extremt angelägna om att ta oss ur bubblan med en stor smäll så vi tyckte det var mer än lämpligt att ”sätta världen i brand” med den nya låten House On Fire!”

Varje album målar upp en bild. Men i stället för att använda pensel och duk målar Vandenberg med tronande sång, jordskredsrytmer och Adrian Vandenbergs ikoniska och välkända gitarrspel. De andra medlemmarna är sångaren Mats Levén, trummisen Koen Herfst samt basisten Randy van der Elsen. Den inflytelserika gitarristen levererar en vibrerande, intuitiv och vital vision på bandets femte fullängdare SIN (Mascot Label Group) som fått liv med breda penseldrag av klassisk hård rock och lufttät metal som producerats ab Bob Marlette (Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Rob Zombie).
 
“För mig liknar musik och måleri varandra,” bekräftar Adrian. ”Du har dina toppar och dalar, ljus och skuggor. En låt kan få dig att vilja hoppa upp på bordet och partaja bort varenda hjärncell. En annan låt får dig att fundera. Vilket som, så kastas du in i ett landskap vilket mina favoritplattor fortfarande gör. Du kan befinna dig i din bil eller hemma med hörlurarna på och du förflyttas till en helt annan värld.”

Bandets karriär fick en explosiv start med debutalbumet Vandenberg (1982) då det nederländska undret fick en internationell hit med Burning Heart som banade väg för andra plattor som Heading For A Storm (1983) och Alibi (1985). Bandet sick-sackade sig tvärs över den amerikanska kontinenten tillsammans med Ozzy Osbourne, Kiss, Rush, Scorpions, Michale Schenker med flera. Därefter gick Adrian med i Whitesnake och lade det legendariska solot på megahiten Here I Go Again från den 8 x platina-säljande Whitesnake och han turnerade med bandet jorden runt i ett och ett halvt år. Han står som medkompositör på hela den platinasäljande Slip of the Tounge (1989) och turnerade sedan plattan tillsammans med bandets andre gitarrist, en viss Steve Vai. Därefter spelade han en del gitarr och stod som medkompositör för låtar på David Coverdale & Whitesnakes Restless Heart och gjorde hundratals spelningar med bandet det nästföljande tolv åren. För att ytterligare visa på hans bredd har han skrivit signaturlåten, A Number One, till sitt hemmalag i fotboll FC Twente. 2013 lanserade han sitt nya projekt Vandenberg’s MoonKings som gav ut plattorna MoonKings (2014), Mk II (2017) och Rugged And Unplugged (2018).

Som band vaknade Vandenberg åter till liv med comebackplattan 2020. Bland höjdpunkterna återfinns Freight Train som streamats 1,6 miljoner gånger på Spotify medan hela albumet hyllades av kritikerna. Samtidigt välkomnades Mats (Trans-Siberian Orchestra, Yngwie Malmsteen) till bandet.
 
“Han är en enastående sångare,” konstaterar Adrian. ”Jag hade hört honom online och sen fick vi kontakt. Det roliga är att hans mamma tog med sig de två första plattorna med Vandenberg till Sverige från England där hon jobbade då hon var i tjugoårsåldern. Så han var redan ett fan. Han är liksom jag en arbetsnarkoman. Vi startade efter Covid med att sammanställa plattan. Det finns definitivt en gnista emellan oss. Sedan lägger ju Koen och Randy ett riktigt betongfundament till groove. Jag skulle säga att nya plattan är snäppet tyngre än 2020,” säger han med ett leende.

Inspelat i Holland och Los Angeles med Marlette representerar SIN en naturlig utveckling för Vandenberg. Brännheta, tajta harmonier får första singeln House Of Fire att lyfta alltsom grooven förstärker Mats refräng. ”På ett sätt är den en partylåt för du fortsätter att stampa takten till den,” utbrister Adrian. ”Mats lade till något mörkare med sin text. Den beskriver en person som är frustrerad över saker som andra människor har. Personen kan inte kontrollera sin ilska och sätter eld på stället.”

Låtlista1. Thunder And Lightning
2. House On Fire
3. Sin
4. Light It Up
5. Walking On Water
6. Burning Skies
7. Hit The Ground Running
8. Baby You’ve Changed
9. Out Of The Shadows

Extra InformationUtgivningsdatum
25 augusti 2023

Tillgängliga format
LP på grön vinyl
CD
Digitalt

Vandenberg Online:
https://vandenbergband.com/
facebook.com/vandenbergbandofficial
instagram.com/vandenbergband/
twitter.com/vandenbergband/
youtube.com/@Vandenberg_Official