När vi närmar oss släppet av VANIRs nya opus, släpper danskarna idag en ny lyric-video och digital singel för att teasa albumet. Och än en gång dyker de djupt ner i skandinavisk historia, i ”Fall Of Arkona”. Belägringen av Arkona var en kort belägring på åtta dagar mellan de danska och pommeranska styrkorna under Valdemar I och de vendiska styrkorna vid tempelfästningen Arkona. Det resulterade i en avgörande seger för de danska styrkorna, varefter resten av Rügen kapitulerade. Efter slaget förstörde danskarna den stora statyn av den vendiske guden Svantevit.  ”Fall Of Arknona” finns i digitalt singel- och textvideoformat. Kolla in videon nedan.

Vanir är ett av Danmarks mest framstående melodiska death metal-band och har sedan starten släppt sex fullängdsalbum. Och nu är de redo att släppa lös sitt sjunde odjur, med titeln ”Epitome”. 

Temat för detta nya opus är den danska medeltiden, med två sånger som förgrenar sig till renässansen (”Wood Iron And Will” och den tidiga medeltiden ”Blood Eagle”). Kärnan i albumets tema är tronen och de strider som utkämpas för att behålla den eller för att cementera dess makt.  

Den första singeln på albumet, ”Twisting The Knife”, skrevs om Stockholms blodbad, som var en rättegång som ledde till en serie avrättningar i Stockholm mellan den 7 och 9 november 1520. Belägringen av Arkona 1169, ledd av de danska och pommeranska styrkorna under Valdemar I, är startpunkten för ”Arkonas fall”. Slutligen kommer en sång om styrka, tapperhet och mod (”One Man Army”) som avslutar singeltrilogin på skivan.  

Skivomslaget ”Epitome” är en avbildning av den danska drottningen Sorte Grethe (Svarta Greta). På sin tid hade Margareta rykte om sig att vara en kompetent och upplyst regent. Riksföreståndaren Margareta ställdes inför den olösta konflikten mellan kronan och ärkebiskopen. Låten ”Sorte Grethe”, på albumet, handlar om ett blodigt slag där 12.000 män dödades för att skydda hennes söners rätt till kronan. 

Vanir har funnits i mer än 10 år och har utvecklats mycket sedan bandets start. Med de tre senaste skivorna, och nu med ”Epitome”, visar Vanir sin hårda kant och catchiga melodiska death metal.  

Från forna tiders sagor till kungarnas salar och de blodiga slagfälten har Vanirs musik satts samman, utan kompromisser, med en fascination för skandinaviskt gemensamt ursprung, och blodet som spillts genom historien.  

”Epitome” släpps på CD, LP (svart vinyl, begränsad till 300) och digitala format via Mighty Music den 16 februari 2024. Förbeställningar är tillgängliga här

Photo by Natascha Dumbledear Allen

”Epitome” tracklist:
1. Twisting The Knife 
2. One Man Army 
3. Wood Iron And Will 
4. Sanguis Et Aurum 
5. Sorte Grethe 
6. Call To Arms 
7. Fall Of Arkona 
8. Blood Eagle 
9. Kings Will Fall 

Lineup:
Martin Rubini – vocals  
Kirk Backarach – guitar  
Michael Lundquist – guitar
Mikael Christensen – bass
Jon Elmquist Schmidt – drums
Stefan Dujardin  – keyboards

Digital single:
https://vanir.lnk.to/arkona

Webshop:
https://bit.ly/vanir-target

Web:
Facebook
Instagram
Bandcamp
Spotify
Apple Music
Tidal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *