Det är dags för ett nytt album med Wilmer X. Det är trots allt hela 17 år sedan sist. Sen väntar en efterlängtad och exklusiv turné av en av landets absolut bästa liveakter, som har hunnit göra långt mer än 1000 spelningar.

En ren, oförfalskad kärlek till musik. Till svängig rhythm & blues, skitig garagerock, rå blues och självhäftande poprefränger. Det är det fundament på vilket Wilmer X snart fyrtiofem år långa karriär vilar.

Det har nu gått 17 år sedan senaste plattan ”13 våningar upp” släpptes. Wilmer har dock inte helt legat i träda sedan dess. 2010 samlades trupperna för en spelning vid invigningen av Citytunneln i Malmö, i kyla och snöstorm. Det följdes av en sommarturné 2011.

2018–2019 återförenades gruppen igen för en längre turné, bland annat med en spelning på Sweden Rock inför ett hav av människor och spelningarna på klassiska KB i Malmö sålde ut på några få minuter.

Kanske var det där tanken föddes att bli ett faktiskt, aktivt band igen. Ett som inte bara kom tillbaka då och då för korta gästspel i samtiden utan skapade ny musik igen. Publiken fanns ju onekligen där. Kanske rent av en större publik än någonsin.

– Efter 40-årsjubileumet och två lyckade sommarturnéer kändes det självklart att fortsätta så fort läge dök upp. Men alla inblandade tyckte att då krävdes också nyinspelad musik. En singel eller kanske EP? Det tog inte lång tid innan projektet växte till ett helt album. Min enda tveksamhet var om jag efter så många år skulle kunna göra tillräckligt många låtar som passade Wilmer X. Det visade sig lyckligtvis inte vara några problem alls. När väl Wilmer-jackan kom på igen kändes den både trygg och bekväm, berättar Nisse Hellberg.

Wilmer X har alltid varit ett band som tagit sin älskade rock och skruvat den, gett den ett extra lager av underfundig finess i såväl text som musik. Bandet har också genom åren visat upp en rejäl bredd för några som anser sig vara så dogmatisk lagda. Från taggtrådsvass punk med gasen i botten till välsnickrade svensktoppshits. Från omedelbar pop till bråkig bluesrock. Från den amerikanska södern till svenska folkparker.

Allt det där finns representerat på Wilmer X nya album ”Mer för dina pengar”.

Det släpps idag, 23 september, och är producerat av Chips Kiesbye.

Givetvis följs släppet av en turné med en redan utsåld premiär under två kvällar på klassisk Wilmer-mark, KB i Malmö.

30 sept Malmö, KB UTSÅLT

1 okt Malmö, KB UTSÅLT

5 okt Uppsala, Katalin

6 okt Stockholm, Nalen

8 okt Örebro, Frimis salonger

13 okt Göteborg, Pustervik

14 okt Helsingborg, The Tivoli UTSÅLT

15 okt Helsingborg, The Tivoli EXTRA

19 okt Nyköping, Culturum

20 okt Trollhättan, Folkets Hus

21 okt Malmö, KB UTSÅLT

Pressbild Wilmer X, foto: Pär Wickholm