Igår släpptes Mark Tremonti Sings Frank Sinatra som är ett Take A Chance With Charity Projekt där alla intäkter går till NDSS som är en organisation som stöttar familjer med medlemmar som har Down Syndrom. Jag pratade med Mark för ett par veckor sedan om albumet, NDSS och hur han slog igenom i en evigt svår musikbransch!

Hej Mark! Hur är läget?

Det är fint! Bara fint!

Jag har lyssnat på albumet och det är helt galet! Du låter verkligen som en modern Sinatra!

Tack så mycket! Det har varit en väldigt spännande skiva att spela in!

Jag har hört att du lagt ner mycket tid på att tolka hans sång, var det svårt?

Det var svårt! Svårt men väldigt roligt! När man ser och hör resultatet av något man jobbat hårt med, det är speciellt. Jag lade ner mycket tid på det och sen lägger man ner massor av tid på att ta sig igenom en låt och det blir bra! Då är man peppad att göra en låt till. Jag lade ner timmar på att memorera låtar, lära mig toneringar och sjunga med i låtarna och det var väldigt roligt!

Man hör att du andas och pausar på samma sätt som honom till och med!

Tack!!

Men du är ju sångare sedan innan, har du alltid inspirerats av de lite mer klassiska sångarna?

Nej, det var mer kring jul och så, då spelades hans musik och ju äldre jag blev desto mer sjöng jag med och det kändes bekvämt för de passar min röst och ton väldigt väl. Mer än rockmusiken jag sjöng med i till och med. Det är dessutom en ton som man kan sjunga hela dagen utan att det anstränger rösten för mycket. Det är nästan en samtalston på det men med mer melodi.

Hur kom du på att göra just en Sinatra platta? Jag vet att det handlar om NDSS (National Down Syndrome Society) och jag tycker det är fantastiskt att alla intäkter går dit men hur kom du på idén?

Jag blev besatt av att sjunga som Frank Sinatra för tre år sedan ungefär. Jag läste alla biografier och såg alla filmer och då insåg jag att han samlat ihop mer än en miljard dollar till välgörenhet. Så när vi fick reda på att mitt kommande barn skulle födas med Down Syndrom blev det helt plötsligt självklart att göra en skiva i hans namn för välgörenhet och fokuserat på Down Syndrom. Mitt livs mening idag är ju självklart att stötta min dotter på alla vis jag kan men också andra i min dotters situation. När man kommer in i den här världen, kring Down Syndrom så förstår man att det finns hinder och problematik som andra inte upplever. Jag vill se till att vi gör allt vi kan för att hjälpa så många människor vi kan för att få det stödet de behöver!

Vad för stöd erbjuder NDSS?

Det är allt möjligt! Det är skolgången, rehab, allmänt stöd som att hjälpa till med jobbmöjligheter. Min dotter har just gått igenom en hjärtoperation för några månader sedan och det var den värsta perioden i mitt liv! Om sätter jag mig in i en annan människas sits som kanske inte har rätt försäkring eller bara är på fel plats i livet blir det självklart. De flesta jobbar nine to five jobb och har inte samma förutsättningar eller den lyx som jag faktiskt har i livet, min fru är med min dotter på rehab just nu! Och fem dagar i veckan! Allt för att hon ska nå sin fulla potential. Det skulle krossa mitt hjärta att se ett barn så vackert som hon är (Här visar han stolt upp en stor bild på sin dotter) inte få kommunicera för att de inte fått gå hos en talpedagog! Det finns så många möjligheter som vi vill hjälpa till att stötta upp med.

Fantastiskt! Och du får ju andra att se vad det handlar om, du lyfter frågan och sprider kunskap så tack för det.

Exakt! Det handlar om att sprida kunskap kring det och människor som aldrig träffat någon eller interagerat med någon med Down Syndrom kan verka oroade och nästan rädda i deras närhet men när man pratar med folk som lever i det eller känner till det hör man nästan alltid samma sak, de är vackra människor, generösa, vänliga och kärleksfulla människor. Familjer som har en medlem med Down Syndrom roterar ofta kring den personen för den blir som ett ankare som för alla samman. De är en välsignelse och jag hoppas jag kan hjälpa en familj som behöver känna att det är inte något att vara rädd för, eller ledsen över. Det krävs självklart ansvar och krav men det är värt det, det har bara inneburit kärlek i mitt fall.

Musikerna på det här albumet är ju legender! Hur var det att jobba med musiker som faktiskt jobbat med Sinatra?

Det är fantastiskt! Att kliva in i ett rum där de står är en upplevelse man måste vara med om för att förstå! Det är en sak att höra det på skiva men att höra det i ett rum live? Det är så mäktigt! Och jag ser så fram emot att köra vår första livespelning så att folk kan få se hur fantastiska dessa musiker är! Det är något du måste uppleva!

Kommer ni att turnéra över hela USA med denna showen?

Jag hoppas vi kan turnéra över hela världen med den! Det kommer vara en fråga om efterfrågan. Vi kör den första showen och ser hur det går. Sen i sommar och mot hösten kör vi fler shower i USA och när Alter Bridge turnerar i Europa i vinter kanske jag stannar kvar och kör några shower där. Det vore grymt.

Jag hoppas du kommer till Sverige! Jag efterfrågar det! Haha!

Haha! Ja se till att fler vill ha dit mig så kommer jag! Det skulle vara jättekul!

Att förmedla saker med hjälp av musik, har det varit en grej tidigare med?

Det här projektet var liksom menat att ske. Jag vet inte hur mycket jag tror på ödet egentligen men det var som att allting bara föll på plats. När jag fick idén första gången sa min manager “Min gitarrlärare spelade med Frank Sinatra” och sånt bara fortsatte hända. Vår första show är planerad till 14 maj, och det var inget jag kände till, men en vän till mig sa “Vet du vad som hände den 14 maj? Det är datumet då Sinatra dog”. Jag hade ingen aning! Det är märkligt att den första gången jag ska spela hans musik live är samma dag som han lämnade oss. Och varför var jag så besatt av Sinatra för tre år sedan? Sen fick vi reda på att min dotter har Down Syndrom och jag läser om hans välgörenhet. Min bror sa direkt att hon har ett större syfte och jag hoppas att Take A Chance With Charity grejen ska bli det syftet. Mitt mål är att ha fått ihop en miljon dollar, inte bara från den här plattan utan från andra projekt med. Och att fler ska göra det genom att ha roligt och skapa något som känns bra! Det ska inte vara ett måste eller en börda, det ska vara något roligt som genererar välgörenhet! En Win Win situation!

Om vi ser tillbaka på din historia då, visste du att du skulle bli karriär musiker från början?

Japp! Det var målet hela vägen! Jag har haft några av världens sämsta jobb på vägen! Haha! Biltvätten, hamburgerkedjor, diskplockare och alla andra jobb du kan tänka dig och varje dag när jag tvättade mig efter jobbet så tänkte jag “Visst men en dag får jag mitt skivkontrakt och så behöver jag inte göra det här mer!” det fanns alltid i bakhuvudet. När jag ser tillbaka på det inser jag hur naiv jag var för nu vet jag hur hårt man måste jobba för att faktiskt få det där kontraktet. Jag respekterar alla som jobbar mot det målet för jag vet hur svårt det är! Men ja, det har alltid varit min dröm.

Hur lyckades du då? Var det många band innan du hittade rätt?

Mitt första band var i sjunde klass. Det var två band i Detroit sen flyttade vi till Florida och där hade jag inga vänner som spelade musik alls. Så jag köpte en fyrkanals porta för inspelning och skrev mina egna låtar. Det var nog en viktig del av början av min karriär. Jag var förstaringare och hade inga vänner. Jag jobbade på skitjobb och köpte alla musikprylar jag kunde för att spela in demos och det lärde mig att bli låtskrivare. Jag kunde skriva om hur arg jag var på mitt skitjobb haha. Ibland är det de värsta delarna i livet som hjälper dig att skapa den du kommer att bli.

Vad är den största skillnaden då mellan dina tidiga inspelningar och det du gjorde på den här skivan?

Jag har aldrig fokuserat helt på sången som jag gjort här! Jag har alltid fokuserat på att skynda på att bli klar med låtskrivandet, skriva delar till det, lära mig tekniker som passar den låten och så vidare. Här blev det helt fokuserat på sången. Jag har spenderat ett par år med att lista ut vilka låtar som skulle vara med. Jag har aldrig lagt ner så mycket tid på sången som jag gjort med den här skivan.

Då var ändå pandemin en chans att öva extra?

Ja men jag påverkades av pandemin som alla andra. Jag blev deppig och orkade inte spela gitarr, jag visste inte om vi skulle komma ut på turné med Alter Bridge eller inte så jag gjorde saker jag inte gör annars. Jag målade mitt hus, försökte bli något slags snickare och lära mig att fixa saker hemma och under tiden sjöng jag med till Sinatra. Och min son hade fotbollsträning men vi föräldrar fick ju inte följa med så jag körde honom dit fyra fem gånger i veckan och jag väntade i bilen och sjöng Sinatra hela tiden så jag blev väldigt bekant med låtarna om vi säger så! Haha!

Jag har en liten grej jag gör med alla jag intervjuar. Om du får välja ett album som våra läsare inte får missa vilket album skulle det vara?

Ett album som alltid gör så att jag ler är Bob Marleys Legend. Vill jag bli på gott humör är det den plattan vi lyssnar på!

Tack så mycket för att du tog dig tid att prata med mig idag! Ta hand om dig och familjen!

Tack själv och detsamma!

/P ”The Poseur” Pousár