Efter 20 intensiva år med spelningar i garage, fritidsgårdar och festivaler, med turnéer i Europa och USA, 6 albumsläpp och stora framgångar var det hög tid för en paus. Sahara Hotnights resa startade i Robertsfors 1992 och bandets fyra medlemmar har varit desamma sedan dess vilket är ganska unikt inom musikbranschen och kanske spelade det in när bandet beslöt sig för att ta en paus och få lite mer tid ifrån varandra. Pausen blev så lång som hela 10 år vilket inte alls var planerat men som enligt bandet nog var nödvändigt. De tio åren har ägnats åt att ta hand om sina personligheter och andra intressen som man velat utforska eller förverkliga. ”Framförallt var det viktigt att äntligen få bli vuxen och ta egna beslut och leva sitt eget liv utan att behöva involvera de andra tre, att ta reda på vad man själv är bra på förutom bandgrejen” säger Jennie Asplund. Nu har man hittat tillbaka till varandra efter att Maria och Josephine började skriva lite låtar 2018 och kom fram till att det här var Sahara Hotnights. Man är glada för att pausen fick ta tid och att man inte tvingades ihop tidigare och processen inneburit att alla är tryggare då man vet att det finns ett utanför replokalen. Efter tio års uppehåll finns fortfarande kemin i gruppen och det var tid för Love in times of los expectations.

Skivan inleds med låten Reverie som för mina tankar till 80-talet och den pop/synthpop som gjordes då. Låten är ganska långsam och lågmäld och jag tänker att det är ett lite märkligt val av öppningsspår då man i regel brukar inleda något gladare och piggare för att fånga upp lyssnaren och väcka intresset för vidare lyssning. Avalanche går i lite högre tempo men är fortfarande lågmäld och ganska dyster och min väntan på en lite ösigare låt förlängs. Det visar sig att jag får vänta förgäves på någon låt av den typen som fått mig att gilla Sahara Hotnights. Jag blev ett fan då bandet gjorde låtar med punkattityd som Hot Night Crash, Quite a feeling, Alright Alright, och Fire alarm. Jag gillar också låtar som Cheek to cheek och Visit to Vienna. Det står klart för mig att under de tio åren har medlemmarna i Sahara Hotnights mognat men det har inte jag.

Jag är helt säker på att Love in times of low expectations är ett skivsläpp precis som Sahara Hotnights vill att det ska låta och att distansen de fått gör att de skiter i vad folk som jag tycker. Jag är också säker på att skivan kommer att nå en publik som många av de band jag recenserar kanske inte når ut till under en hel karriär och att låtarna också kommer att spelas mer i radio än de flesta av banden jag skriver om. Jag är säker på att skivan blir, om inte en succé, så ändå en framgång för Sahara Hotnights. I mitt tycke är det en perfekt skiva en sömnig söndagsmorgon när regnet smattrar mot fönstret. Jag önskar Maria, Jennie, Johanna och Josephine all lycka i världen men konstaterar att de med Love in times of low expectations har man släppt en skiva som inte föll mig i smaken.

Band: Sahara Hotnights

Titel: Love in times of low expectations

Release: 6 maj

Betyg: 3

Marcus Ahlberg