Undertecknads första möte med Veonity var på deras spelning på Sweden Rock Festival 2017. Det blev ett positivt möte och efter festivalen lyssnade jag in mig på deras två första skivor och ansåg att vi här hade ett mycket lovande och hungrigt svenskt Power Metal band. Jag såg fram emot att följa Vänersborgarnas resa med tillförsikt. Veonity beskriver sig själva som ett gitarrdrivet Power Metal band med influenser från den klassiska svensk/tyska 90-tals skolan. Man spelar en snabb PM med lättsjungna refränger och välspelade instrumentala partier.

Power Metal för mig är en klurig metalgenre och med det menar jag att det finns oerhört många band som är skickliga som bara den men att de flesta ändå fastnar i medelträsket. I många falll jättebra musik som ändå försvinner i mängden. Jag tycker att Veonity från starten höll till någonstans i ovan nämnda kategori men att det ändå fanns något där som tillralade mig. Med sitt femte album Elements of Power anser jag att Veonity har utvecklats ytterligare och tagit steg mot en egen identitet. Det låter inte lika mycket Sabaton elker Manowar om refrängerna som jag tycker det gjorde på de tidiga alstren och det är positivt. Många PM band misslyckas med övergångar mellan högt och lågt tempo i låtarna. Det blir liksom en låt i låten eller någon instrumental övergång som inte passar eller som delar upp låten i två delar. När det gäller dessa övergångar är Veonity nästintill mästerliga. Tempoväxlingarna infaller naturligt eller med coola och passande trum eller girarrövergångar.

Elements of Power är en riktigt bra platta och alla som gillar Power Metal och många andra bör ge Veonity en rejäl genomlyssning.

Band: Veonity

Anders Sköld – vocals, guitar

Samuel Lundström – lead guitar

Kristoffer Lidre – bass

Joel Kollberg – drums

Album:Elements of Power

Skivbolag: Scarlet Records

Releasedatum: 18 februari

Marcus Ahlberg