Enforcer – Nostalgia

NWOTHM-giganterna Enforcer är tillbaka med sitt sjätte studioalbum Nostalgia, och det med besked! Enforcer har varit en kraft att räkna med för de som gillar att bli nostalgiska och gå tillbaka till 1980-talets Heavy Metal genrer. Såklart har det kunnat innebära att Enforcer huserat lite under radarn för de stora och trendiga metalbanden under 2000-talet, men å andra sidan har det inneburit att de är trogna sin stil, sina fans och sin image. Och det uppskattar jag då jag vet vad jag får som lyssnare med Enforcer.

Enforcer har uttalat i en del intervjuer i Värmländsk press (Arvika Nyheter, Värmlands Folkblad) att de har höjt ambitionen för Nostalgia genom att vilja skapa ”hårdrockshits” och ”hårdrocksklassiker”. Och det tycker jag de har lyckats med! Albumet är välproducerat, har massor av hooks i flertalet låtar som sätter sig och är väldigt gitarrbaserat med bländande riff och shreddade solon. Lyssnar man noga på albumet så förekommer många troper, riff, sångtekniker och melodislingor som känns så bekanta för 1980-talets Heavy Metal. Enforcer är en av de största banden inom NWOTHM och har sin egen särprägel som jag tycker de sätter väl med Nostalgia.

Jag måste hylla Olof Wikstrand som gör ett utmärkt jobb på sången. Han sjunger stabilt, känslosamt, kraftfullt och ibland med falsett. Jag gillar troopen när han i många låter uttalar ett ”uhhh” som många gjorde på 1980-talet, t.e.x en ung Joey Tempest. Studioljudet känns även loopat, vilket är också en typisk 1980-tals grej som många revivalband kör med idag.

Flertalet låtar är riktigt starka och även Speed Metal över flertalet då tempot är genomgående högt i majoriteten av spåren. Om det är några låtar som stack ut vill jag nämna först Heartbeats som är en tung powerballad och där de lyckats väl att få till en fin hook. Sen gillar jag mellanpartiet där de speedar upp det med fart och härliga gitarrsolon, en av albumets bästa låtar. Nostalgia är också en ballad, men lugnare och med akustiska inslag. Här är det faktiskt intressant att lyssna på Wikstrands text då han oftast sjunger kraftigt, men ger nu utrymme med mer skönsång och där han fått släppa fram sina reflektioner tydligare. En riktig tryckarlåt och jag gillar hur Wikstrand utbrister ”Nostalgia!” i refrängen. Metal Supremacia är intressant då den är på spanska och jag antar att det är en passning till den växande fanbasen som bandet skapat sig i den spansktalande världen. Under första halvan av 2023 hade ju Enforcer några gig i Latinamerika under sin turné.

Sammantaget är känslan att Enforcer just lyckats med att skapa en riktig klassiker med detta album. Det sätter sig snabbt och är en härlig genomlyssning. Det är bara att lyfta hatten för Enforcer som verligen skapat ett 10 plus album med inget dåligt spår utan alla är riktigt starka. Kanske detta är albumet som kommer nå ut bredare publik utan att Enforcer har behövt göra våld på sitt sound utan kan visa att man kan göra otroligt bra produktioner genom att arbeta ännu hårdare och tro på det man står för. Enforcer är ju också gladeligen bokade till Sweden Rock Festival 2023 så förhoppningsvis kommer de att promota Nostalgia där och publiken kommer inte att bli besvikna.

Genre: Heavy Metal, Speed Metal

Betyg:

Bästa låtar: Unschackle Me, Coming Alive, Heartbeats, Demon, Nostalgia, No Tomorrow

Recension av: Anthony Ceylan