Konsertrecension: Treat – Sticky fingers Göteborg 2018-11-23

”Den här kören tänker jag stoppa i fickan och ha med på alla gig” utbrister Robban Ernlund under allsångsstinna ”Party all over”. Ikväll har Treat publiken med sig från första till sista ton. Det är ett ytterst välmeriterat och kompetent band som blandar och ger från en trettiofem år lång karriär. Sedan återföreningen 2006 har man släppt tre fullängdare varav material luftas från samtliga av dessa.

Det funkar faktiskt alldeles ypperligt. ”Ghost of Graceland” har ett enormt tryck och ”We own the night” som väl får betraktas som Treats svar på ”Hysteria” (Def Leppard) är rent av magisk!

”Skies of Mongolia”, ett av de mest uppskattade spåren från utmärkta ”Coup de Grace” (2010), inleder stämningsfullt kvällen och det råder ingen tvekan om vem som bestämmer. Här ställs skåpet direkt, vilket tryck!

”Ready for the taking” är en riktig partybomb och låter ikväll helt fantastisk med sitt publikfriande gung och en Robert Ernlund i högform. Allsångsrökaren ”Get you on the run” är en svensk melodic rock evergreen och jag har bokstavligt talat ståpäls genom hela låten!

Mot slutet får vi serverat en inspirerad ”Conspiracy” som följs av pinfärska ”Progenitors” som känns malplacerad i sammanhanget. Den är helt enkelt inte tillräckligt stark att följa upp en sådan klassiker och borde istället flyttas till början av setet, alternativt bytas ut.

Till min glädje kommer ”Build the love” näst sist. Det är ett av de starkaste spåren från nysläppta ”Tunguska” med potential att växa till en framtida publikfavorit.

Som obligatoriskt sista extranummer blir ”World of promises” inför en extatisk publik, en energifylld och värdig avslutning på en utmärkt spelning.

Treat är idag en svensk melodic rock institution som lyckats modernisera sitt sound utan att tappa sin identitet. Alla ingredienser som gör att fansen älskar dem finns kvar och det är modigt att spela helt nya låtar som extranummer! Jag vill också utdela en stor eloge till Johan Kullberg som vikarierar för Jamie Borger och gör ett fantastiskt jobb bakom trummorna! Hatten av! Tack Treat, ni hade kunnat fortsätta i en halvtimme till utan problem, men jag hoppas vi ses snart igen!

Treat – Sticky fingers Göteborg 2018-11-23

Betyg: 9/10

Setlist:

Skies of Mongolia

Nonstop Madness

Best of enemies

Ready for the taking

Inferno

Ghost of Graceland

We own the night

Riptide

Papertiger

Party all over

Roar

Get you on the run

Conspiracy

Progenitors

Build the love

World of promises

Peter ”Amber St. Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!