Photo Credit: Christian Ripkens / Edit: Ossi Morko

Blind Channel beskrivs som Finlands största samtida rock-export och med det nya albumet Exit Emotions lägger bandet till världsdominans till sin ”to-do”-lista. Blind Channel, som redan blivit en sensation i Europa och Storbritannien, beskriver sin musik som våldsam pop kombinerad med nu-metal. 

Exit Emotions är avsett att fängsla pop-rock, hiphop och aggressiva metal-älskare i lika hög grad, och är en lysande uppföljning till Lifestyles of the Sick & Dangerous, det episka albumet från 2022 som Kerrang rekommenderade till fans av Bring Me The Horizon, Linkin Park och Hollywood Undead. Låtar som Flatline, Happy Doomsday och Deadzone når bortom gränserna för metalcore, nu-metal och alt-rock med en kombination av enorma poppiga hooks och grymma riffs.

Blind Channel blev utvalda att representera Finland i 2021 års Eurovision Song Contest med låten Dark Side som fick över 71 miljoner streams bara på Spotify. Låten gick till nummer 1 på olika europeiska listor och nummer 3 på Storbritanniens Rock & Metal singellista. Dark Side vann bästa låt vid Emma Awards, Finlands version av GRAMMYs, där Blind Channel tog hem alla sex kategorier de nominerades för 2022, inklusive Årets band. 

Bandet har inför plattan arbetat med den mångåriga samarbetspartnern Joonas Parkkonen och producenten/låtskrivarna Johnny Andrews (Three Days Grace, Motionless In White, In This Moment) och Dan Lancaster (Don Broco, Bring Me The Horizon, One OK Rock). Zakk Cervini (Blink182, Machine Gun Kelly, Good Charlotte) skötte mixandet. 

Blind Channel: Joel Hokka (sång), Niko Vilhelm Moilanen (sång), Joonas Porko (gitarr), Olli Matela (bas), Tommi Lalli (trummor), Aleksi Kaunisvesi (DJ, slagverk).

Albumet börjar med det energiska spåret Wheres The Exit som tidigt sätter standarden som berättar att Blind Channel är tillbaka med en ny, hungrig energi. 

Låt nummer två är ingen mindre än Deadzone, som släpptes som singel redan i augusti 2023. Låten har sedan dess hunnit gå varm hos mig och det råder ingen förändring på det inom den kommande framtiden. Låten är kaxig och Joel Hokkas clean-sång gifter sig på ett genialiskt sätt tillsammans med musiken och Niko Moilanens rap-verser.

I det tredje spåret Wolves In California gör kaxigheten sig ytterligare påmind, inte bara genom tempot utan även i låttexten. Jag kan inte låta bli att uppmärksamma gåshuden som reser sig på mina armar till meningen “we’re taking over” som upprepas i refrängerna.. Ja, Blind Channel, det gör ni. 

Den sista singeln som släpptes innan albumets release, XOXO (feat. From Ashes to New) infinner sig därefter. Låten med Blind Channel och From Ashes to New passar in som handen i handsken på plattan i denna riktigt snygga collab. Snyggt, helt enkelt. 

I låten Keeping It Surreal möts vi för första gången av en lite mer sårbar nerv och tempot är inte lika högt som i föregående låtar. Fantastiska rap-verser av Moilanen som möts av Hokkas cleana partier.

Nästan så att förra spåret hintade om det, för i Die Another Day (feat. RØRY) går tempot ner fullständigt i ett inledande piano-intro som direkt fångar min uppmärksamhet. Denna låt är vansinnigt snyggt komponerad med Rørys sång som lyfter på ett fantastiskt sätt med Hokka och Moilanens sång. 

Efter föregående sårbara spår är det en fin övergång till upp-tempot igen genom spåret Phobia. När jag lyssnar på denna låt slås jag av hur fantastiskt musikaliska de är i bandet, inte bara Hokka och Moilanen, utan även Joonas Porko (gitarr), Olli Matela (bas), Tommi Lalli (trummor), Aleksi Kaunisvesi (DJ, slagverk). Alla i bandet bidrar starkt till att dessa låtar låter så bra som de faktiskt gör. 

Happy Doomsday följer upp och det kaxiga är tillbaka som en rejäl käftsmäll. Detta är en av de bästa låtarna på plattan med stark sång, melodi och känsla. Hokka och Moilanen bjuder till med mer growl i denna låt (vilket de borde bjuda mer på i fler låtar, hallå??). 

Spåret Red Tail Lights bjuder på samma musikaliska inslag som alla föregående spår men går förbi mig lite grann då den inte sticker ut som andra låtar på albumet gör. 

Därefter kommer spåret Not Your Bro och bjuder på en tyngre och arg låt med tydliga hintar om låtens handling. Vad vore väl livet på topp utan folk lägre ner som försöker att dra ner en till sin egen nivå?

Efter föregående kraftpaket tas vi till albumets näst sista låt, nämligen Flatline. Låten är rakt igenom riktigt energisk och kommer att göra sig fantastisk live, jag ser framför mig hur publiken blir VILD till denna låt (jag kommer iallafall bli det då jag ser bandet live i Stockholm på Nalen den 23 april).

Slutligen kommer spåret One Last TimeAgain som osar ett känslosamt avslut, vilket gör att den lämpar sig perfekt som avslutande spår på detta kraftfulla album. 

SAMMANFATTNING:
I det nya albumet “Exit Emotions” har Blind Channel verkligen hittat ett sound som känns otroligt nytt och fräscht. Precis som Hokka och Moilanen berättar i intervjun som jag gjorde med dom för podden Rockflödet, jobbar bandet otroligt hårt för att nå sina drömmar och mål vilket tydligt hörs i de låtar som de producerat. Exit Emotions är ett rejält energi-kraftpaket som bör tas del av, gärna i sin helhet då det finns en tydlig röd tråd igenom som berättar om bandets viljestyrka och hårda arbete. Blind Channel är här för att stanna. 

Hör en del av intervjun som jag gjorde tillsammans med Joel Hokka och Niko Moilanen i podden Rockflödet avsnitt #76, avsnittet finns där poddar finns.

Band: Blind Channel

Titel: Exit Emotions

Genre: Nu-Metal

Bolag: Century Media Records

Releasedatum: 1/3 – 2024

Bästa spår: Deadzone, Die Another Day, Phobia, Happy Doomsday

Betyg: 9/10

Tracklist:

 1. Where’s The Exit
 2. Deadzone
 3. Wolves In California
 4. XOXO (feat. From Ashes to New)
 5. Keeping It Surreal
 6. Die Another Day (feat. RØRY)
 7. Phobia
 8. Happy Doomsday
 9. Red Tail Lights
 10. Not Your Bro
 11. Flatline
 12. One Last Time…Again

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *