Lars Eng och hans Lightbringer Of Sweden kom in i mitt liv via ett tips från en tidigare kollega och jag fastnade direkt. Debutplattan Rise of the beast från 2020 gick raka vägen upp till första plats på min topplista och jag har sen dess väntat på uppföljaren.
Nu skriver vi januari 2023 och efter 2.5 år och ett par singelsläpp senare så är äntligen The new world order här.

Precis som debuten så är även detta en konceptplatta där det är dags för änglarnas armé att slå tillbaka mot de onda krafterna.

Efter det sedvanliga introspåret så drar The beast is rising igång med ett inledningsriff med tillhörande dubbeltramp som är ett stenhårt slag rakt i solar plexus. Om man gillade Fallen angels som inledde förra skivan så kommer du älska The beast is rising för den är lika snabb som sin föregångare, innehåller grymma riff, ett grymt gitarrsolo och klockar in på precis över fem minuter. Bli inte förvånad om denna hamnar på min topplista när 2023 går mot sitt slut

Andra spåret Free the angels (som var första singeln) fortsätter I samma rasande tempo i nästan sex och en halv minut.

Efter denna överkörning så kommer en liten temposänkning i Heroes of the past som kan bli en liten livefavorit med pumpande högernävar i luften. Trots att även den klockar in på över sex minuter tappar den aldrig greppet om mig.

Strike back kommer som femte spår. Låten var ytterligare ett singelsläpp och till den spelades det in musikvideo där hela bandet kunde samlas för första gången tillsammans på samma plats. Sångaren Herbie Langhans och gitarristen Carsten Stepanowicz bor nämligen i Tyskland vilket omöjliggort gemensamma möten tack vare en viss pandemi.

Plattans första ballad Where the eagles fly kommer som spår sex. En skönt akustiskst intro som sen går över till en renodlat powerballad med ett snyggt solo. Ingen dålig låt på något sätt men här är skivans svagaste spår.

Ordningen återställs dock snabbt i sjundespåtet Lucifer som går i midtempo. Min högerfot vill aldrig sluta röra sig och Lars och Carsten har en grym kemi ihop

I Back from the dead som kommer som spår åtta, får vi träna på att slänga upp våra högernävar igen och skrika hey, hey i takt med trummorna.
Själva låten är en riktigt bra rockdänga utan större krusiduller. Man vet liksom vad man får.

I The Caveman är det dags att plocka fram våra cigarettändare igen för nu kommer skivans starkaste ballad och ett av de bättre spåren. Ända sen jag fick höra låten för första gången som demoversion så har jag vetat att detta skulle bli något grymt när den var helt färdig. Lars och Carsten visat återigen grym kemi i det ca 45 sekunder långa gitarrsolot.

Hela skivan avslutas med Fly away som är en ytterligare stabil rockdänga. Man vet vad man får när Lars låtskrivaremaskin får tala.

Vad blir då slutomdömmet om skivan? När Rise of the beast kom var jag blown away. Fram tills Where the eagles fly är skivan uppe på den nivån men efter det tappar den lite i kvalitet om man räknar bort Lucifer.
Jag tycker personligen så är debutplattan ett snäpp bättre än nya New world order, men Lars visar igen vilken grym låtskrivare och textförfattare han är. Det finns mycket hjärta och själ nedplöjt i den här skivan och det hörs.

Inget har stortsätt lämnats åt slumpen och jag hoppas att man vid något tillfälle får se gubbarna live inom kort

Pattan är föredömligt mixad av Fredrik Nordström vilket inte gör saken sämre. Den gubben vet hur man får ut maximalt med ljud ur en låt och hans CV talar för sig själv.

Man kan helt enkelt konstatera att gillade du första skivan så kommer du absolut gilla den här också. Lars Eng gör verkligen sitt för att hålla den svenska heavymetal-fanan i toppen av flaggstången. Han har ett grymt band bakom sig med en grym Herbie Langhans bakom mikrofonen så förutsättningarna finns för en grym framtid bortom horisonten.

Artist: The Lightbringer Of Sweden

Titel: The new world order

Skivbolag Ygsbostudios

Bästa spår: The beast is rising, The caveman, Free the angels, Strike back, Lucifer

Av Ulf Romedahl