Pearl Jam är här med sin nya platta ”Dark Matter”, deras 12:e platta i bagaget. En platta som jag läst mig till spelades in på endast 3 veckor. Kring skivan och inspelningsprocessen säger bandet att de ”spelade som om livet hängde på det” och att de ”kommunicerade med varandra på den allra högsta kreativa nivån”. Då tänker ni att denna skiva borde vara riktigt vass? Svaret är nej.

Den här skivan, med samtliga 11 spår, måste vara den mest intetsägande skivan jag någonsin har hört. Låtarna lyfter inte och det befinner sig en tom personlighet över hela skivan. Hur kan ett band som uppenbarligen varit en av pionjärerna i grunge eran, och som släppt en skiva i form av “Ten” (1991), släppa en skiva som antagligen går ned i historien som en skiva som du aldrig kommer att kunna komma ihåg en enda låt ifrån? Jag menar, det borde väl finnas, likt hos andra skivor, någon låt som lyfter eller sticker ut? Nej!

Eddie Vedder är känd för sitt minst sagt unika ID i sin sång. Något som gjorde sig riktigt bra och stack ut i början på karriären, både med Pearl Jam, samt kanske framför allt på låten Hunger Strike med Temple Of The Dog. Men någonstans längs med vägen har själva sättet han sjunger på börjat jobba emot honom. Jag hör inte ett ord han sjunger på denna skiva. Det låter exakt som i detta klipp från filmen Ted från 2012 (som när den kom var ett roligt skämt, men nu är det ju bara förskräckligt on point):

Skivan känns avdankad och oinspirerad, Eddie låter som att han har mer än 2 promille i kroppen och låtarna finns helt enkelt inte där. Hur en viss stor tidning i Sverige kunnat ge 4 av 5 i betyg till denna skiva är bortom min förståelse. Det var längesen jag gav såhär lågt betyg eller “sågade” en skiva vid fotknölarna, men jag måste vara ärlig med min åsikt, som den musiknörd och musikälskare jag är.

Sammanfattning:

I vanliga fall hade jag gått in på respektive låt och kommenterat, men det finns ingen vits med denna skiva. Varje låt skriker intetsägande och det finns ingenting att plocka ut från låt till låt. Det är tråkigt, jag hade i alla fall lite högre förhoppningar på denna skiva än detta. Om jag ska plocka ut något positivt är det att produktionen håller hög kvalitet och samtliga musiker levererar instrumentalt. Mer än så finns det inte att hämta. Detta är en skiva ni inte behöver inhandla, även om det är min åsikt, ta mig på orden.

Artist: Pearl Jam

Album: Dark Matter

Release: 19 april, 2024.

Skivbolag: Monkeywrench/Republic/Universal

Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *