Det nya albumet Higher Power av Grammy-vinnande låtskrivaren, soloartisten och rösten från CreedScott Stapp, släpptes den 15:e mars via Napalm Records. Higher Power, som innehåller låtar tillsammans med bland annat hårdrocks-drottningen Dorothy och den flerfaldigt prisbelönta gitarristen Yiannis Papadopoulos, beskrivs beröra teman gällande försök, misstag och upptäckt.

Albumet inleds med titelspåret Higher Power som är ett rejält rivigt och ösigt spår, kaxigt och energiskt. Om denna låt sätter standarden för resten av plattan, är vi in for a good ride

Därefter följs låten upp av Deadman’s Trigger, även detta spår är ösigt och ger en vibe från Creeds tyngre låtar.

När When Love Is Not Enough följer upp förväntar jag mig nästan inget mindre än ett ytterligare ösigt tempo efter de två föregående spåren, men möts istället av ett behagligt downtempo med Stapps behagliga stämmor.

Det fjärde spåret bjuder på den första av tre låtar som Stapp gör tillsammans med Yiannis Papadopoulos på plattan, nämligen spåret What I Deserve. Riktigt läckra gitarrslingor som nog får vem som helst att vilja plocka upp luftgitarren och spela med (försöka iallafall) i låten. 

Vi går ner i tempot igen med låten If These Walls Could Talk (feat. Dorothy). Här kommer jag på mig själv med att bara sitta och njuta av hur vackert Stapps röst gifter sig med Dorothy’s. Ett otroligt mysigt och behagligt spår med en text som berör. 

Därefter kommer låten Black Butterfly och allt det lugna samt mysiga från föregående spår är ett minne blott. Vi är återigen tillbaka till det energiska och ösiga som tidigare låtar förespråkat i denna låt. En bra låt som säkerligen gör sig riktigt bra live.

Vi är nu framme vid det andra spåret som Stapp gjort med Yiannis Papadopoulos, det vill säga låten Quicksand. En bra låt, även om jag personligen anser att What I Deserve är en bättre låt som kommit ur denna låtskrivarekonstellation. 

Photo Credit: Sebastian Smith

Näst på tur är låten You’re Not Alone som inleds i ett lugnare tempo. Det är lite samma känsla som i If These Walls Could Talk. Denna låt är ett perfekt exempel på att Stapp har en fantastisk röst och är en otrolig musiker. 

Det tredje och sista spåret med Yiannis Papadopoulos och plattans näst sista låt, Dancing in the Rain. Här får jag Creed-vibes igen i melodin men jag tycker däremot att låten skildras av Stapps egna sound, vilket hela plattan egentligen genomsyrar. Denna låt gillar jag, den har ett lugnt tempo med en gripande text och jag fastnar direkt. 

Det sista spåret, Weight of the World, slår mig hårt med sitt gripande och berörande budskap. Jag blir genuint tagen av texten i låten, är inte det att lyckas med sitt låtskrivande så säg. 

SAMMANFATTNING:
Scott Stapp levererar i sin Higher Power ett energipaket med snygga riffs och fantastiska låttexter. Det är en övergripande Creed-känsla över albumet, men ändå lyckas Stapp göra sin egen grej av det utan att det blir “för mycket” Creed. Albumet har några riktigt starka låtar, bland annat titelspåret Higher Power, What I Deserve och Dancing In The Rain som kommer att gå varma i mina högtalare. Helt klart värt att lyssna igenom, jag hoppas på att få se både/antingen Creed eller Stapp live inom en snar framtid. 

Band/Artist: Scott Stapp

Titel: Higher Power

Genre: Rock

Bolag: Napalm Records

Releasedatum: 15/3 – 2024

Bästa spår: Higher Power, What I Deserve, Dancing In The Rain, Weight Of The World

Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *