Recension Treat

När Treat släppte det första singeln i form av ”Home of the brave” fick jag känslan att, bandet hade något stort på gång. Låten har en stark refräng som satte sig direkt redan efter första lyssningen. Men en låt gör som sagt inte en hel platta. Men efter att ha lyssnat igenom skivan några gånger kan jag konstera att, Anders Wikström och co verkligen har släppt ett album som är formodligen deras bästa hitills.

I en intervju med Anders som kommer senare den här veckan, så använde bandet verkligen tiden under pandemin att verkligen jobba med skivan. Eftersom de ändå inte kunde turnera så lade de koncentrationen på, att skapa bra musik utan att känna stress och det har de verkligen gjort.

Att Nalle Påhlsson är tillbaka i bandet märks med all tydlighet. Han får väldigt mycket utrymme i skivans sound, för basen hörs otroligt mycket.

Hela skivan inleds med Freudian slip som är en riktig rökare som innehåller allt jag vill höra i melodiös hårdrock.

Andra spåret Rabit hole inleds återigen med ett grymt riff, innan den Bon Jovi luktande It’s my life versen kommer in i spel. Skillnaden är att Treat gör det så mycket bättre.

Tempot fortsätter att vara relativt högt fram till spår sex, då skivans första ballad My parade ljuder ur mina högtalare. Den blev snabbt en personlig favorit på skivan för undertecknad. Den är snyggt framförd med en stark refräng med grym bakgrundsång. Bli inte förvånad om denna hamnar på min topp 20 över årets bästa låtar, när året ska sammanfattas.

Man kan egentligen kort sammanfatta skivans första tio låtar som ren perfektion. Hade skivan slutat här, så hade fullpoängaren varit ett faktum. Det är dock här skivans svagaste spår kommer in. Dark to light som riff mässigt påminner lite om Rammsteins Mein herz brennt, hade jag kunnat varit utan. Ingen dålig låt men den passar inte riktig in.

Skivan avslutas dock snyggt med den sex minuter långa To the end of love som trots sin längd aldrig blir tråkig.

Summa summarum. Nästa år firar Treat 40 år. Man lugnt säga att Treat har gett sig själva en grym 40-årspresent i förskott.

I intervjun med Anders, så berättade han att, Frontiers hade sagt att ”den här skivan var värd att vänta på” och jag håller med fullständigt om. The Endgame kommer vara en stor utmanare till att ta en plats på prispallen över 2022 års bästa skivor.

Artist: Treat

Titel: The Endgame

Skivbolag: Frontiers records

Bästa spår: Gör det enkelt för mig och säger de tio första

Releasedatum: 8 april 2022

Betyg 9/10

Av Ulf Romedahl.