ALKYMIST – Sanctuary

INDISCIPLINARIAN

1 Maj

ALKYMIST från Danmark spelar Progressive Doom. Bandet som spelat ihop sedan 2016 släppte sin debut EP, Element 2018. EPn väckte uppmärksamhet i Danmark och de släppte senare samma år det självbetitlade debutalbumet ALKYMIST som i sin tur befäste deras namn på metalscenen.

Det danska ALKYMIST har hittat ett sound som benämnts som konstnärligt och det kan man höra tydligt i albumets andra spår The Dead där Peter Bjørneg använder sin gutturala röst på ett nästan poetiskt sätt i ett av de lugnare partierna. Draugr som är låt nummer fyra på albumet har ett skönt progressivt tempo, stundtals skulle det kunna vara ett soundtrack till någon av 90 talets mörkare filmer som The Crow. Gust Of War som följer är ett kort instrumentalt stycke som bara bygger stämning, många gånger är sådana spår överflödiga men här känns det som att det för musiken fram mot Desolated Sky, här kommer en låt med såväl konstnärlig som musikalisk skärpa. Det byggs upp en känsla av vemod och spänning i introt och när låten drar igång får man uppleva en berättelse om sorg och smärta.

Albumet är något man kunde ha hört på gothkvällarna på rockkrogarna på 90 talet. Många gånger hörs influenser från band som Type O Negative eller Paradise Lost, band som också lägger en matta av mörker i botten och sedan bygger upp en ljudbild med hjälp av snygga melodiska partier och variation som skapar en berättelse.

Albumet producerades och mixades av Lasse Ballade och ALKYMIST och mastrades av Brian Mørch Hansen.
Artwork och layout gjordes av Anders Kidmose.

Spår:
1. Oethon
2. The Dead
3. S.O.Y
4. Draugr
5. Gust Of War
6. Desloated Sky
7. Astral Haze
8. Warkeeper

Betyg: 8/10

Medlemmar:
Peter Bjørneg – Vocals
Stefan Krey – Guitar
Kaspar Luke – Bass
Philip Kjær Morthorst – Drums

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!