Svenske Magnus Karlsson känd från Primal Fear och ett stort antal projekt är återigen aktuell med skivan Army of Dreamers. Magnus har genom åren samarbetat med massvis av olika artister och framförallt vokalister. Bland oerhört mycket annat var Magnus inblandad i Russell Allen (Symphony X, Adrenaline Mob) och Jorn Landes (Jorn, Masterplan) gemensamma projekt där han fungerade som producent och låtskrivare på deras tre första album för att sedan ersättas av Timo Tolkki (Stratovarius, Revolution Renaissance och Symfonia). Sedan några år tillbaka har Magnus och Russell återförenats men nu med Anette Olzon (Nightwish) som motpart till Russell. Magnus Karlsson spelar gitarr, bas och keyboards medan Anders Köllerfors hanterar trummorna. Som ni förstår handlar det om hårt arbetande och mycket erfarna musiker som nu jobbar under arbetsnamnet Allen/Olzon.

Skivan inleds med titelspåret Army of Dreamers som startar med en pampig slinga som ganska snart ersätts av ett rappt trumkomp innan Russell Allen börjar sjunga och när sedan kompet blir lugnare presenterar sig Anette genom att sjunga med en mäktig musikalvacker röst. Låten varvar hårdare partier med Allen som sångare och mjukare partier där Olzon tar vid. So Quite Here är ett melodiösare stycke än öppningsspåret och redan efter två låtar är det bara att buga inför Allen och Olzons sånginsatser. De båda måste höra till den absoluta toppen av vokalister inom den hårdare rocken, om inte i alla kategorier. I Out Of Nowhere ökar tempot igen och återigen är det Allen som sjunger i de hårdare partierna medan Anette kommer in och skönsjunger i de lugnare delarna och det är här som projektet börjar tappa mig. Resten av skivan är ömsom pampig, ömsom snabb och lite hårdare och med refränger som skulle kunna vara skrivna av Björn och Benny. Musikerna sköter sig med den äran. Ljudbilden är perfekt. Russell Allen och Anette Olzon är helt fantastiska. För alla älskare av blandningen av Symfonisk Metal, Power Metal och snuddandet av AOR kommer skivan antagligen att göra stor succé.

I mitt tycke är låtarna för lika varandra i sin uppbyggnad. Det är få skivor som jag har lyssnat på så många gånger innan en recension som Army of Dreamers för att jag har hoppats på att hitta något som sticker ut men jag har svårt att veta vilken låt det är jag lyssnar på och jag har ännu svårare att utkristallisera någon potentiell hitlåt från albumet. Tyvärr för Allen/Olzon så finns det många band som låter ungefär likadant och därmed kommer skivsläppet att bli ett i mängden för mig. Jag hade velat ha större variation och en känsla av att detta är något unikt, något säreget som får mig att direkt känna igen projektet. 

Artist: Allen/Olzon

Titel: Army Of Dreamers

Skivbolag: Frontiers Music

Release date: fredagen den 9:nde september 2022

Bäst på skivan: Sånginsatserna

Betyg

Marcus Ahlberg