Annihilator Metal II är den första i raden av inte mindre än 18 återutgåvor av de kanadensiska thrash veteranrerna Annihilator ledda av ursprungsmedlemmen och gitarristen Jeff Waters. I samarbete med skivbolaget earMUSIC kommer man att inom 2-3 år släppa nästan hela bandets back katalog. Annihilator grundades 1984 och är det bäst säljande kanadensiska bandet inom sin genre genom tiderna. Jeff Waters och hans band har gjort sig ett namn världen över med klassiska album som Alice in hell(1989) och King of the kill (1994). När Jeff fick frågan om vilket album han helst skulle återutge var svaret givet Annihilator Metal från 2007 då han var missnöjd med några saker på skivan. Produktionen, några framföranden och svårigheterna med att få ut skivan till pressen och fansen.

På den nya skivan har låten Operation Annihilation bytts ut mot Van Halen covern Romeo Delight från Women and Children first (1980). Man har också tagit in trummisen Dave Lombardo (Slayer m.m.) och sångaren Stu Block (Into Eternity) samtidigt som alla gästartisters inspelade spår från 2007 års upplaga finns kvar. För utmaningen med att få ihop alla inspelade spår gavs uppdraget till Mike Fraser som jobbat med bl.a AC/DC och Van Halen. Skivans spår är inspelade mellan 2006 och 2021 med 14 olika musiker och den är också inspelad i flera olika länder som t.ex. Sverige, Kanada och USA.

Skivan är en hyllning till de båda gitarrhjältarna Alexi Laiho(Children of Bodom) Eddie Van Halen (Van Halen) som båda lämnat jordelivet. Alexi medverkar på skivan i låten Downright Dominate medan Eddie tillägnats en coverversion av tidigare nämnda låt som valdes ut då Jeff och Kerry King (Slayer) diskuterade hur fantastiskt hård Women and Children first med tanke på utgivningsår.

Låtlista med gästartister:

1 Chasing the high William Adler (Lamb of god)

2 Downright Dominate Alexi Laiho (Children of Bodom)

3 Army of one Steve ”Lips” Kudlow (Anvil)

4 Couple Suicide Danko Jones (Danko Jones) och Angela Gossow (Arch Enemy)

5 Heavy Metal Maniac Dan Beehler och Allan Johnson (Exciter)

6 Haunted Jesper Strömblad (In Flames)

7 Romeo delight

8 Detonation Jacob Lynam (Lynam)

9 Clown Parade Jeff Loomis (Nevermore)

10 Smothered Anders Björler (The Haunted)

11 Kicked Corey Beaulieu (Trivium)

Ända sedan begynnelsen har Jeff Waters gitarrspel varit den centrala punkten i Annihilators musik och på Annihilator Metal har han bjudit in en rad kända gitarrister från andra band som t.ex. svenska In Flames och The Haunted så vad har vi här att vänta? En enda stor gitarrorgie?

Svaret är nej. Givetvis är gitarrspelet centralt på skivan och man känner igen Annihilator men det finns också en del variation och inspiration hämtad från gästerna vilket gör att Annihilator Metal II i mitt tycke inte är en ren thrash metal platta i karaktäristisk Jeff Waters stil utan en mix av thrash och heavy metal som går hem hos mig. Speciellt kul tycker jag det är i låten Army of one när Steve Kudlow från kultbandet Anvil som blev kända genom dokumentären The story of Anvil som visar ett band som knappt har råd att ta sig från spelning till spelning får vara med på en låt som handlar om gemenskapen inom Metal och i texten nämner man många av de band som Anvil drömde om att bli. Duetten mellan Stu och Angela är också trevlig. Skivans absoluta topp är enligt mig covern på Exciters klassiska Heavy Metal Maniac där också Dan och Allan är med och lirar. Jag vrålar med i refrängen såklart! Romeo delight är en utmärkt hyllning till Eddie Van Halen som Jeff hyser den största beundran för. Jeff beskriver Eddie som en superb låtskrivare, lead gitarr innovatör, en genialisk rythmspelare och en man som provade saker och lyckades! Eddies gitarrspel, låtskrivande, uppträdande och leende kommer aldrig att glömmas bort. Sammanfattat är Annihilator Metal II en riktigt bra skiva utan bottennapp men den når inte heller riktigt upp till Alice in hell och King of the Kill

Bästa låtar: Heavy Metal Maniac, Army of one, Couple Suicide och Romeo delight

Grupp: Annihilator

Album: Annihilator Metal II

Skivbolag: earMUSIC

Genre: Heavy Metal/Thrash Metal

Release datum: 18 februari 2022

 Marcus Ahlberg