Oavsett om filmen hette Doc Hollywood, Tre män och en liten baby eller Pretty Woman så hade de en gemensam nämnare. Musik som gjorde avtryck, låtar som sålde och levde sitt egna liv utanför filmen.

När Chris Laney (Pretty Maids kontaktade sina vänner och satte ihop hemmakarantänprojektet At The Movies plockades låtar fram som betytt mycket för just dem och sedan fläskades låtarna till med lite extra gitarrer utan att avvika ifrån orginalversionerna nämnvärt.
Projektet blev en viral succe ned sina youtubevideos i hemmamiljö och ett CD-släpp följde. Nu är det dags för ett nytt släpp där de tagit steget mot ett nytt decennium då låtarna går att hitta i filmer ifrån 90-talet.

Bandet är intakt sedan första volymen vilket alltså innebär att Björn Strid (The Night Flight Orchestra) och Linnea Vikström (QFT & Therion) återigen fått hantera sången vilket såklart är det enda rätta då hela uppställningen gjorde magnifikt bra ifrån sig på första volymen.
Vi får låtar som The One and Only, Waiting For A Star To Fall, When You Say Nothing At All, Heaven Is A Place On Earth, Crush. Själv är jag inte den som sätter mig framför youtube och tittar på videos men när det blev till en happening att invänta ett nytt släpp varannan vecka i detta projekt kändes plötsligt roligt, däremot var det för egen del mest roligt att se vilka låtar som valts.

The Soundtrack of Your Life Vol. 2 inleder med Waiting For a Star To Fall en låt som framförallt har en schysst tyngd och melodiskt baslire ifrån Pontus Egberg (King Diamond, Wolf) ett element som återkommer fler tillfällen på plattan. En bra låt är en bra låt och At The Movies matchar orginalversionen i mitt tycke.
King of Wishful Thinking som var med i Pretty Woman är andra låt ut och detta är en låt som är snyggt producerad/arrad men däremot inte en låt som jag går igång på Pontus Norgrens solo är det som är mest minnesvärt.
I Am The One and Only som är en av Chesney Hawkes två hits när det begav sig är bättre i original. Ja men det är ju alla låtar i original säger ni då. Jo i de flesta fall, men det finns många exempel som visar motsatsen och At The Movies har flera gånger på Vol. 1 och 2 visat att man matchar eller till och med gör bättre än orginalet, dock inte här.
Två boybandlåtar blir det på Vol. 2 där den ena tillhör de bästa tolkningarna och den andra känns mindre kul. When You Say Nothing At All gör sig bättre med Ronan Keaning på sång helst i det inledande partiet, men även i verserna. Refrängen är däremot riktigt schysst med den extra push rockprodden gett låten samt Pontus Norgrens grymma solo i Europestil.
(I Just) Died In Your Arms Tonight är ju utan tvekan ett 80-talsanthem men dök upp minnesvärt på 90-talet i filmen Never Been Kissed och versionen vi får är klart godkänd. Personligen föredrar jag orginalet men vill jag ha den där extra energin är detta ett perfekt alternativ att slänga på.
(You Drive Me) Crazy är låt två på skivan som aldrig satt sig riktigt i orginal och inte heller denna version, jag kunde varit utan den.
Heaven is a Place on Earth är ytterligare ett sånt där anthem som är svårt att göra total rättvisa. Bra försök men Belinda Carlisle vibrato och den lite mer laidback orginalversionen vinner rätt rejält i detta fall.
Fyra låtar kvar och min favoritlåt ligger som spår åtta. Jennifer Page har väl bara haft en hitlåt och det med Crush. Detta är en så genombra låt som förmodligen är svår att få till men At The Movies och återigen Pontus Egberg visar var skåpet ska stå. Skruva upp till elvan och ropa med då detta svänger grymmebra!!!
När Allan Sørensen (ex-Pretty Maids) smackar igång Londonbeats I’ve Been Thinkin About You är energin med ifrån början och gitarrfillsen känns helt rätt.
Den gamla Shocking Blue låten Venus är näst sist ut och är klart tyngre än både originalet och den mer kända versionen av Bananarama, At The Movies matchar definitivt båda versionerna.
Sist ut är den andra boybandlåten på plattan. I Want it That Way är en riktigt schysst tolkning rätt igenom med snyggt keyboardintro av Morten Sandager (ex-Pretty Maids). Avslutningen bjuder dessutom på en Linnea Vikström och Björn Strid i bästa form då båda totalbriljerar och visa upp större delen av sina register.

Producent Laney lirar kompgura plattan igenom och har satt ihop allt föredömligt och lika snyggt som föregångaren. Jag tycker själv bäst om Vol.1 men topparna här är riktigt bra och ett köp blir det definitivt men för den bekväma kan man hitta skivorna på streamingtjänst från och med fredag.

Artist: At The Movies

Titel: The Soundtrack of Your Life Vol. 2

Skivbolag: Atomic Fire Records

Bästa spår: Crush, I Want It That Way, Waiting For A Star To Fall

Releasedatum: 7:e januari 2022.

Av // Mathias Westman