Backboons – ”Burnout”

Falubördiga Backboons har sedan starten 2011 klämt ur sig tre fullängdare och turnerat i stora delar av Europa. Från början spelade man renodlad rockabilly, men från och med fjolårsskivan ”Hurricane” har bandet tagit steget fullt ut och blivit ett Rock’n roll band av klassiskt snitt.

Det är svårt att inte tycka om Backboons oförargliga sound. Joel Lewin Hämberg har en behaglig röst som för tankarna till Jerry Williams, musiken är medryckande och fullsketen med alla attribut klassisk Rock’n roll har att erbjuda. Lyssna till exempel på de snygga körerna i inledande ”Take Me Out”, energibomben
”Burnout” eller ”Piece Of My Heart” som starkt påminner om Elvis i melodislingor och pianoklink.

”Stay” låter lite som en finstämd Jerry Williams ballad. ”Devil In Heaven” är något ”hårdare” och har ett typiskt rhythm’n blues inspirerat riff. Som den sjuttiotalist man är går det inte att låta bli att tankarna svävar iväg till såväl ZZ Top som AC/DC. Inte dumt alls.
”When The Lights Are Low” har en smaskig refräng och i pigga ”Ring Of Love” bidrar Nathanael Marcusson förtjänstfullt med smakfullt orgelspel.

Hörnstenarna i Backboons sound utgörs av idel gamla ikoner. Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Jerry Williams och Elvis Presley har alla anledning att dra på smilbanden om de skulle få höra dessafalugrabbar. Produktionen är varm, jordnära och naturlig. Här finns inga specialeffekter utan bara gitarr, trummor, bas, sång, körer och ibland en gnutta smakfull klaviatur. Det är inte på något sätt nyskapande och revolutionerande med andra ord, men ganska angenämt som tidsfördriv till grillen, bilturen eller på campingen. Jag tror också starkt på att den där extra kryddan som sätter sting på musiken går att hitta så fort tillfälle ges att se Backboons live.

Backboons består av:

Joel Levin, sång och gitarr
Nick Lindqvist, trummor
Emanuel Engvall, bas
Elias Engvall, gitarr

Band: Backboons
Titel: Burnout
Genre: Rock’n Roll
Skivbolag: Dalapop
Releasedatum: 2020-06-05
Bästa spår: Devil In Heaven, Piece Of My Heart, Ring Of Love, When The Lights Are Low, Stay
Betyg: 6/10