Föreställ dig en tidig höstmorgon, då luften är kylig och frisk. Solen lyser starkt fram i horisonten och solstrålarna börjar sakta blänka på de frostiga spindelnäten i den täta skogen. Ett par fåglar flyger stillsamt längre upp på himmelen och bredvid skogen lyser den frostiga åkern upp av solen. Det är här som atmosfärisk black metal skulle kunna ljudsätta hela omgivningen. Denna musik är både helande och meditativ, speciellt i arbetsrytmen som återigen har påbörjats för de flesta. Det är ju så passande att skånska Black Birch släpper en ny EP som kan stödja upp under höstens inkallande mörker. Bandet består av Gina Wiklund (sång, gitarr & bas) och Ulf Blomberg (trummor, gitarr, bas & bakgrundssång). Duon har lyckats skapa en best av kaos, harmoni och melankoli. Musiken hittar inspiration från crust, post-metal och black metal. Med teman på människans natur och påverkan på vår planet så tar Black Birch sin råa och melodiösa black metal till gåshudsnivå. 

“Fallen” har en bombastisk och snygg melodi i gitarren som genast fångar den inbitne black metal lyssnaren. Musikvideon är väldigt passande också. I videon befinner sig duon ute i den mörka skogen medan blåsten ylar på. En perfekt känslostorm som pågår medan Ginas gripande röst fångar den rätta atmosfären. 

“Death” är ett mer uråldrigt ursinne i musikalisk form. Det är stenhårt från första sekund till sista. Ett stegvis ökande mörker som avslutas grandiost. “Soil” är en hybrid, en känsla av punk och pulserande melodisk black metal som påminner om “Mgła”. Dessa två musikvärldar möts och skapar ren magi i “Soil”. “Birth” är mer kaosartad på ett bra sätt. Det är blytunga trummor av Ulf som varvas med helt galna gitarrmelodier. Ett lugnt och eftertänksamt lugn avslutar låten och hela EP:n. 

För mig är detta ett av årets mest spännande släpp detta år. Extra glad blir man då det är en svensk duo som står bakom detta. Bandet har redan blivit hyllade utomlands och deras vinyler har haft en enorm stor efterfrågan. Hoppas att Black Birch hittar nya vägar för att komma vidare på sin karriär efter denna EP. Skivan har väldigt många starka stunder, det enda som saknas är egentligen mer. Men som sagt, det är en EP så det kanske ligger och gror mer musik inom Black Birchs sinne i denna stund. Missa inte denna nya skiva av bandet och ha det gärna igång när du går ut i den vackra höstkylan.

Skivan släpps den 1/9 – 2023.

Bästa spår: Alla låtar.