Care of night – ”Love equals war”

Efter släppet av den mycket emotsedda debutplattan ”Connected” i Januari 2015 gjorde Care of night en synnerligen uppskattad spelning på Rockingham festival (Nottingham) samma år. Många AOR fans upptäckte bandet och väntade spänt på en fortsättning. Istället följde en oroväckande lång tystnad.

Bandet har dock bidat sin tid väl. Förutom att ha rekryterat en ny förstklassig strängbändare i Viktor Öström Berg, har man pepprat ”Love equals war” full av högoktanig känslosam AOR. Det är tydligt att man har strävat åt perfektion!

Råstarka titelspåret ”Love equals war” är till exempel en fantastiskt smaskig AOR pralin av ädlaste märke med tryck i rösten, sugande keyboards och refränger med hjärta och själ. Energiska ”Your perfection” bygger på ett rivigt gitarriff. Här finns färgningar av både Work of Art, TOTO och Brother Firetribe i melodierna. ”She leads you on” påminner inledningsvis om ”Steal my girl” (One Direction). Denna pärla doftar annars mycket Journey, har en enorm refräng och innehåller allt ett kärlekskrankt AOR fan behöver för att klara dagen. Semiballaden ”All i got” är en proginfluerad suite i två delar. Den finstämda första hälften är melankolisk och tillbakalutad. Del två består av synthfanfarer och ett stick som övergår i underbara lyftande melodier. Avslutningen med vågor som rullar in mot strand är pricken över i. Vackert!

Gitarrdrivna ”Hit” är, som titeln antyder, en riktig käftsmäll. Ösigt gitarriff, grymma synthslingor, attitydstinn sång och en refräng som sitter som en fläskläpp. Treatdoftande ”Ivory tower” bjuder på dramatiska keyboards och snygga körer. Mysiga ”Cold as my heart” är skönt melankolisk. Tyvärr finns här en irriterande saxo-fucking-fon, men lyckligtvis ges den inte tillräckligt med utrymme för att förstöra helhetsintrycket.

”Please don’t leave” har ett gött shufflegroove men är i övrigt ganska trist. Då är känslostormen i refrängen till ”We will find a way” roligare även om helheten haltar. I avslutande ”At last” är ordningen återställd. En hoppingivande, atmosfärisk och allsångsvänlig refräng med snygga körer och smäktande synthar som ackompanjemang blir till en självklar höjdpunkt på detta utmärkta album.

Med hög energi, vackra melodislingor och känslosam sång lär ”Love equals war” inte ha några problem att tillfredsställa varken ”Care of night” fantaster, eller rockers med fäbless för fint utmejslade melodier. De utsökta sånginsatserna står guldstrupen Calle Schönberg för. Han har en känsla och en nerv i uttrycket som gör att varje ord han sjunger känns trovärdigt. Hans röst innehåller mycket soul och låter ibland nästan svart. Karaktärsmässigt påminner den också en del om Kent Hilli (Perfect Plan), Lars Säfsund (Work of Art), Jeff Scott Soto (W.E.T, Talisman, Yngwie Malmsteen m fl) och Michael Bolton. Precis som föregångaren ”Connected” är ”Love equals war” producerad av Erik Wigelius. Han har gjort ett fantastiskt jobb i att klä låtarna i precis rätt kläder, ett stort och dynamiskt sound som passar Care of Night som hand i handske. Tveklöst ett av årets absolut bästa AOR album! Årets comeback?

Band: Care of night

Titel: Love equals war

Genre: AOR/Melodic rock

Skivbolag: AOR Heaven

Releasedatum: 23/11

Betyg: 8/10

Bästa spår: ”She leads you on”, ”All i got”, ”Love equals war”, ”Hit”, ”Cold as my heart”, ”At last”, ”Your perfection”

Peter ”Amber St Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!