CHUGGER – Of Man And Machine

Groove Metalbandet CHUGGER från Göteborg släpper nytt album den 24 april. Jag har haft nöjet att få lyssna på det och tänkte dela med mig av mina intryck!

När jag intervjuade sångaren David Dahl pratade vi en del om Göteborgssoundet och jag hör det, jag hör det och jag hör hur de utvecklat det till sitt eget sound. Jag uppskattar metal där jag kan ta del av texten utan att behöva läsa den även om jag älskar att läsa inlagan på en skiva. (Jag lovar, jag hörde inte allt men tillräckligt!) Hur låter Groove Metal 2020 då?

Det är ösigt som satan. Och melodiöst. Med tunga hängande toner på gitarrerna som drar mig till Balsta Musikslott i Eskilstuna 96/97 när jag hängde i replokalerna och njöt av musiken. De snabba dubbelkaggarna slår nästan i bröstet på mig när jag höjer volymen och det måste jag nästan göra för det här är så jäkla grymt.

Det är detaljer i musiken. Små talade avbrott, enkla trumbreaks och riktigt sköna bryggor som binder samman låtarna på ett riktigt skönt sätt som får mig att greppa uttrycket Groove i Groove Metal. I The Algorithm finns ett galet snyggt stycke där David sjunger ihop med gitarren i ett solo som höjer låten ett snäpp över de andra. (2:46 in i låten)

Man kan klart höra arbetet bakom albumet, det är tajt, det är snyggt producerat och man hör verkligen hur man lagt ner tid på att få det att låta snyggt ”over all”. I Polaris får jag klara In Flames vibbar och det är den gamla skolans In Flames jag tänker på då. Det ligger en vansinnigt snygg gitarrslinga i bakgrunden emellanåt som skapar en riktigt snygg helhet ihop med detaljer som ett litet skratt mitt i låten. Kanske inget jag tänkte på första gången jag lyssnade men efter ett par lyssningar börjar jag lägga märke till fler och fler små detaljer som jag inser är det som gör det här albumet så bra!

Det ligger nivåer här. Det ligger mattor av musik över varandra utan att ta fokus från det de vill få fram med just den låten. Och det är så jävla snyggt rent ut sagt!

Jag vet inte om jag ska skriva något mer än att ni får hålla kolla på fredag 27 mars för då släpps videon till Beg, Burn, Fear som ligger på albumet. Utifrån vad jag hört ska den vara riktigt grym!

Och jag säger redan nu att det här är en av mina favoritplattor i år.

Artist: CHUGGER

Titel: Of Man And Machine

Releasdatum: 2020-04-24

Skivbolag: WormHoleDeath

Genre: Groove Metal

Bästa låtar:  The Algorithm och Polaris

/P ”The Poser” Pousár

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!